فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پس از سفر ناگهانی مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، به اروپا برای گفتوگو درباره ایران، در یک نشست خبری، از ایران و آمریکا خواست برای پرهیز از درگیری نظامی نیاز است که دو طرف حداکثر خویشتنداری را به خرج دهند.
وزرای خارجه بریتانیا و آلمان نیز نسبت به رویارویی نظامی ابراز نگرانی کردهاند.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی در پاسخ به سوال خبرنگار العربیه درباره سانحهای که برای نفتکشها در خلیج فارس اتفاق افتاد، گفت: “هنوز در حال گردآوری اطلاعات در این باره هستیم. تایید میکنم که همچنان نگران افزایش تنش در این منطقه هستم. منطقهای که نیاز به درگیری بیشتر از این ندارد. از همه طرفها تقاضای خویشتنداری میکنیم”.
روز گذشته وزارت خارجه امارات متحده عربی اعلام کرد که چهار کشتی باری متعلق به کشورهای مختلف در حاشیه آبهای شرقی این کشور در نزدیکی بندر فجیره هدف “عملیات خرابکارانه” قرار گرفتهاند، اما به کسی آسیبی نرسیده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه بار دیگر تأکید کرد که اتحادیه اروپا و همه اعضای آن کاملا مصمم هستند که توافق هستهای با ایران (برجام) به طور کامل اجرا شود.
در ادامه فدریکا موگرینی در پاسخ به این سوال که آیا تلاش ایران برای ادامه صادرات نفت تا یک میلیون بشکه در روز نتیجه خواهد داد یا نه، گفت: “درباره این موضوع نمیتوانم اظهارنظر کنم. اتحادیه اروپا تا زمانی که ایران به تعهداتش در برجام پایبند بماند از اجرای کامل برجام حمایت خواهد کرد”.
موگرینی اضافه کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران را تایید کرده و این تنها نهاد برای قضاوت درباره پایبندی ایران به برجام است.
خبرنگار آسوشیتدپرس هم در این نشست از خانم موگرینی پرسید که آیا این حقیقت دارد که ایران از اروپا خواسته تا برای فروش یک و نیم میلیون بشکه نفت در روز به این کشور کمک دهد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اما در پاسخ گفت این سوال را باید از مقامات ایرانی پرسید.امروز رویترز در گزارشی اختصاصی نوشته بود که ایران پایبندی به برجام را به فروش نفت این کشور منوط کرده است.
وزیر خارجه آمریکا در حالی عازم بروکسل در اتحادیه اروپا شد که ابتدا قرار بود برای دیدار با مقامات روسیه به مسکو سفر کند.
او اما با لغو سفر مسکو به اروپا رفت تا در حاشیه نشست شورای وزرای خارجه اتحادیه اروپا با وزرای خارجه سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا درباره ایران گفتوگو کند. این سه کشور به نمایندگی از اتحادیه اروپا طرف توافق هستهای ایران (برجام) بودند.
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا پس از سفر ناگهانی آقای پومپئو به اروپا، به استقبال وزرای خارجه آمریکا رفت. پس از این دیدار، آقای هانت در جمع خبرنگاران نسبت به بالا رفتن تنشها و “درگیری اتفاقی” بین ایران و آمریکا هشدار داد.
وزیر خارجه بریتانیا همچنین درباره الغای توافق هستهای با ایران هم ابراز نگرانی کرد.
وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با همتای بریتانیایی خود با هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان هم دیدار کرد. وزیر خارجه آلمان در این دیدار گفت “نمیخواهد رویارویی با ایران به درگیری نظامی با این کشور بینجامد”.
آقای پومپئو پس از این سفر برای دیدار با رئیس جمهوری و وزیر خارجه روسیه به سوچی سفر خواهد کرد.
‘فرقی بین ایران و گروه های نیابتی قائل نیستیم‘
از سوی دیگر برایان هوک مسئول ویژه امور ایران و مشاور ارشد وزیر خارجه آمریکا در واشنگتن به خبرنگاران گفت که آقای پومپئو در سفر بروکسل ضمن به اشتراک گذاشتن اطلاعات با اروپایی ها، در مورد “توطئه های متعدد ایران که نشانه هایش در حال ظاهر شدن است” صبحت کرد.
به گفته او آقای پومپئو در بروکسل با دبیر کل ناتو و خانم موگرینی هم دیدار کرد.
او در پاسخ به سوالی درباره “نقش” احتمالی ایران در آنچه که به گفته او “به نظر می رسد حملات” به کشتی های باری در فجیره باشد، اظهار نظر نکرد.
آقای هوک گفت که دولت ترامپ یک سیاست کاملا تازه خارجی را در قبال ایران در پیش گرفته است تا این کشور را پاسخگو بداند.
او گفت: “آنها نمی توانند به گروه های تحت امر خود آموزش دهند و آنها را مجهز کنند و بعد از دیگران انتظار این تصور را داشته باشند که آنها هیچ نقشی نداشته اند. برای همین ما فرقی بین دولت ایران و گروه های نیابتی آن قائل نیستیم.”
او در نهایت افزود: “در تاریخ ۴۰ ساله جمهوری اسلامی دیده ایم که تهران فقط در صورتی تغییر رفتار میدهد که یکی از این عوامل یا تعدادی از آنها حاضر باشد: فشار اقتصادی، انزوای دیپلماتیک و تهدید قوه نظامی.”
به گفته او آقای پومپئو در سوچی هم درباره ایران بحث خواهد کرد که درباره “نقش بی ثبات کننده” این کشور در سوریه خواهد بود. او گفت سیاست آمریکا خروج نیروهای ایرانی از سوریه است.ایران می گوید به دعوت حکومت “مشروع” سوریه در آن کشور حضور دارد.بی بی سی