بی بی سی:آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحدماده ۹۹ منشور سازمان ملل متحد را در واکنش به «بحران انسانی در غزه» فعال کرد.
گوترش در اقدامی که بسیار به ندرت روی میدهد، با استفاده از اختیارات قانونی خود ماده ۹۹ منشور جهانی سازمان ملل متحد را فعال کرد تا شورای امنیت این نهاد را برای برقراری آتشبس فوری در غزه تحت فشار قرار دهد .
این ماده که در تاریخ سازمان ملل متحد تنها ۹ بار مورد استفاده قرار گرفته به دبیرکل این سازمان اجازه میدهد در مواردی که احساس میکند «امنیت و صلح جهان» در خطر است اعضای شورای امنیت را به جلسهای فوری دعوت کند و از آنها بخواهد اقدامی اضطراری در این باره انجام دهند.
روز پنجشنبه، آنتونی گوترش در حساب ایکس (توییتر) نوشت: «با در نظر گرفتن خطر از کار افتادن سیستمهای امدادرسانی انساندوستانه در غزه، من از شورای امنیت میخواهم که مانع از وقوع یک فاجعه انسانی شود و استدعا میکنم یک آتشبس انساندوستانه فوری اعلام کند».
آقای گوترش در این پست نوشته که این نخستین بار است که او از زمان بر سرکار آمدن به عنوان دبیرکل سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷،از ماده ۹۹ منشور این سازمان استفاده میکند.
او در نامه خود به رئیس فعلی شورای امنیت نوشته که اوضاع در غزه به سرعت رو به وخامت است و امکان دارد که عواقب چنین وضعیتی برای فلسطینیان و همچنین امنیت کل منطقه غیرقابل جبران شود.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد بر سر وقوع آتشبس فوری در غزه تقریبا اجماع دارند اما آمریکا که اصلی ترین متحد اسرائیل است و حق وتو در این شورا دارد، تاکنون به این اجماع نپیوسته است.
*******************
*ارتش اسرائیل شهر خانیونس را محاصره کرد؛ هشدار سازمان ملل دربارۀ بحران انسانی در نوار غزه
در حالی که ۶۱ روز از آغاز درگیریها میان اسرائیل و حماس میگذرد، شهر بزرگ خانیونس واقع در جنوب نوار غزه به محاصرۀ ارتش اسرائیل درآمد. در همین حال، کمیسر ارشد آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (انروا)، دربارۀ بحران انسانی در نوار غزه هشدار داد و اعلام کرد که «۶۰۰ هزار نفر که در جنوب نوار غزه دستور تخلیه گرفتهاند، جایی برای رفتن و پناه گرفتن ندارند».
پس از گذشت دو ماه از آغاز درگیریها میان اسرائیل و حماس، هرزی هالوی رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، روز چهارشنبه ۶ دسامبر (۱۵ آذر)، طی بیانیهای اعلام کرد که شهر بزرگ خانیونس واقع در جنوب نوار غزه به محاصرۀ ارتش اسرائیل در آمده است.
رئیس ستاد ارتش اسرائیل در ادامه تصریح کرد: «ما بسیاری از پایگاههای حماس را در شمال نوار غزه به مکانهایی امن تبدیل کردهایم و اکنون در حال انجام عملیات علیه پایگاههای حماس در جنوب نوار غزه هستیم.»
هرزی هالوی افزود : «نیروهای ما تقریباً در هر ساختمان و خانه، سلاحهای پنهان شدۀ تروریستها را پیدا میکنند و با آنها مقابله میکنند. ما دریافتهایم که بخشی از روش حماس، انباشته کردن تسلیحات در خانهها است».
رئیس ستاد ارتش اسرائیل، در ادامه تأکید کرد: «ما وارد سومین مرحلۀ عملیاتهای زمینی خود شدهایم و اولویت اصلی ارتش اسرائیل، آزادی و بازگرداندن تمامی گروگانها به خانه است».
هرزی هالوی همچنین تصریح کرد که «سربازان و نیروهای اسرائیلی تا زمانی که این مأموریت خود را به پایان نرسانند، متوقف نخواهند شد».
به گزارش خبرگزاری فرانسه، حماس نیز گفته است که «نیروهای این گروه در تلاش برای جلوگیری از ورود ارتش اسرائیل به شهر خانیونس و مناطق شرقی این شهر و نیز اردوگاههای آوارگان در مجاورت این منطقه، وارد درگیریهای خشونتباری شدهاند».
در همین حال، دفتر مطبوعاتی حماس که از سوی کشورهای غربی به عنوان گروهی تروریستی شناخته میشود، اعلام کرد: «در پی حملات توپخانهای اسرائیل به چندین روستا در شرق خان یونس طی شامگاه سهشنبه تا بامداد چهارشنبه، دهها نفر کشته و زخمی شدند».
دفتر مطبوعاتی حماس در ادامه افزود که «ارتش اسرائیل چندین منطقه دیگر را نیز در نوار هدف حمله قرار داده است».
برنامۀ جهانی غذا خواستار «آتشبس بشردوستانه» در غزه شد
برنامه جهانی غذای سازمان ملل، روز چهارشنبه ۶ دسامبر (۱۵ آذر)، اعلام کرد که «وقفۀ اخیر در درگیریها میان اسرائیل و حماس، امکان امدادرسانی به حدود ۲۵۰ هزار نفر را فراهم کرد».
برنامۀ جهانی غذا با اشاره به از سرگیری درگیریها در غزه، تصریح کرد: «در حال حاضر توزیع کمکها تقریباً غیرممکن است و جان کارکنان امور بشردوستانه را به خطر میاندازد».
برنامه جهانی غذای سازمان ملل، همچنین خواستار آتشبس بشردوستانه در نوار غزه شد و تأکید کرد: «این یک فاجعه برای مردم غیرنظامی غزه است».
هشدار سازمان ملل دربارۀ بحران انسانی در نوار غزه
فیلیپ لازارینی کمیسر ارشد آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (UNRWA)، شامگاه سهشنبه در حساب کاربری خود در شبکۀ اجتماعی ایکس (توییتر سابق)، ضمن اشاره به محدودیت ارائۀ کمکهای بشردوستانه به نوار غزه، دربارۀ بحران انسانی در این منطقه هشدار داد.
فیلیپ لازارینی تصریح کرد که بیش از ۶۰۰ هزار نفر که در جنوب غزه دستور تخلیه گرفتهاند، جایی برای رفتن و پناه گرفتن ندارند.
وی با بیان اینکه «حدود نیمی از آنها قبلاً مجبور به ترک خانههای خود شده بودند»، افزود: «هیچ جایی برای پناه بردن آنها وجود ندارد، ظرفیت تمامی پناهگاههای موجود از جمله پناهگاههای متعلق به آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی، تکمیل شده است».رادیو فرانسه