رادیو آمریکا:مزمان با اعتصاب سراسری در برخی از شهرهای کردنشین ایران در اعتراض به اعدام سه زندانی سیاسی کرد، تعدادی از فعالان مدنی کرد توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
برخی گزارشها حاکی از آن است که مختار زارعی، خالد حسینی و مظفر صالحنیا فعالان مدنی سنندج سه شنبه شب ۲۰ شهریور، و سوران دانشور، آرام فتحی و مسلم بهرامی، از فعالان مدنی مریوان، روز چهارشنبه بازداشت شدند.
مختار زارعی، فعال مدنی در سنندج روز سه شنبه ویدئویی منتشر کرده بود که در آن ضمن ناعادلانه خواندن اعدام سه زندانی سیاسی کرد، از مردم خواسته بود روز چهارشنبه از خانه بیرون نروند.
آقای زارعی چه گفت که بازداشت شد.
او گفته بود: «ماشین مرگ و اعدام باید متوقف شود، این امر ممکن نیست مگر با همبستگی ملی.»
♦️ ویدئو کوتاه | مختار زارعی، فعال مدنی کرد در #سنندج از #اعدام سه «زندانی سیاسی کرد» انتقاد کرد و از مردم خواست در اعتراض به اعدام یک روز در خانه بمانند. او بعد از این ویدئو بازداشت شد. pic.twitter.com/VOUd0zeXf3
— VOA Farsi صدای آمریکا (@VOAfarsi) September 12, 2018
گفته می شود که بازداشت این فعالان به دلیل تلاش برای راه اندازی اعتصاب سراسری بوده است.
همزمان با انتشار خبر بازداشت این افراد، عکسها و فیلمهای ارسالی به صدای آمریکا نشان می دهد بازار و کسبه برخی از شهرهای غرب ایران در اقدامی هماهنگ در اعتصاب به سر می برند.
اعتراض آنها به اعدام سه زندانی سیاسی کرد و حمله موشکی به مقر حزب دموکرات کردستان توسط سپاه پاسداران است.
فیلم های ارسالی در روز چهارشنبه ۲۱ شهریور، از اعتصاب عمومی در شهرهای سنندج، پیرانشهر، مریوان، پاوه، اشنویه و مهاباد خبر می دهد.
از چند روز پیش فعالان کرد در فضای مجازی، و برخی احزاب مخالف جمهوری اسلامی ایران از جمله کومله کردستان ایران، دموکرات کردستان ایران، دموکرات کردستان، کومله زحمتکشان کردستان از سازمان خبات کردستان ایران در فراخوانی با عنوان «در خانه های خود می مانیم»، از مردم غرب ایران خواسته بودند روز چهارشنبه از حضور در خیابان خودداری کنند.
رامین حسینپناهی، لقمان مرادی و زانیار مرادی، شنبه ۱۷ شهریور در زندان رجایی شهر کرج اعدام شدند.
رامین حسینپناهی به خاطر همراهی با احزاب کرد مخالف جمهوری اسلامی در یک دادگاه غیرعلنی و بدون حضور وکیل مدافع به اعدام محکوم شد. همچنین زانیار و لقمان مرادی به اتهام «محاربه و قتل پسر امام جمعه مریوان» در حالی اعدام شدند که شواهدی از بیگناهی آنها وجود داشت.
اجرای حکم اعدام این سه زندانی کرد واکنش برخی از نهادهای مدافع حقوق بشر را در پی داشت.
یک روز پیش، نسرین ستوده، وکیل دادگستری زندانی در ایران، اعدام سه زندانی سیاسی کرد را نشانه خشونت ذاتی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی دانست.
فیلیپ لوتر، پژوهشگر و مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا عفو بین الملل در بیانیهای در واکنش به این اعدامها، خبر اجرای احکام اعدام را، با وجود محکومیت گسترده حکم اعدام علیه این افراد و درخواست های متعدد کارشناسان سازمان ملل و دیگر فعالان برای توقف اجرای حکم، وحشت آور خواند.
در بیانیه عفو بین الملل همچنین آمده است که دادگاه این سه نفر به شدت ناعادلانه بوده و آنها پس از دستگیری به وکلای خود دسترسی نداشته و برای اعتراف شکنجه شده بودند.
عفو بین الملل در این بیانیه از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است که هر چه سریعتر گامهایی برای اطمینان از برگزاری دادگاههای عادلانه، ممنوعیت شکنجه و لغو اعدام، بر اساس تعهدات بین المللی ایران، بردارد.
حسین احمدی نیاز، وکیل مدافع رامین حسین پناهی در گفت و گو با بخش فارسی صدای آمریکا اجرای حکم اعدام رامین را غیرقانونی خواند.