سودان:توافق ارتش و مخالفان بر سر تقسیم قدرت

شورای نظامی حاکم بر سودان و مخالفان بر سر چگونگی تقسیم قدرت در دوره انتقالی را برگزاری انتخابات آزاد در این کشور به توافق دست یافته اند.

این توافق در پی دو روز مذاکره بین نمایندگان شورای نظامی و ائتلافی از مخالفان در خارطوم، پایتخت، به دست آمده و بر اساس آن، دو طرف موافقت کردند که یک “شورای حاکم” با عضویت متناوب نظامیان و غیرنظامیان به مدت سه سال “یا اندکی بیشتر” زمام امور را در دست داشته باشد. این مذاکرات با میانجیگری نماینده اتحادیه افریقا به دست آمده است.

دو طرف همچنین توافق کردندکه یک دولت متشکل از فن‌سالاران در این مدت اداره امور جاری کشور را در دست داشته باشد و در مورد خشونت‌های پس از سقوط عمر البشیر، رئیس جمهوری، تحقیقات شفاف و بی‌طرفانه صورت گیرد.

براساس توافق به دست آمده، تشکیل شورای موقت قانونگذاری به تعویق افتاده است. قبلا دو طرف توافق کرده بودند که در این شورا، دو سوم کرسی‌ها در اختیار ائتلاف موسوم به “نیروهای آزادی و تغییر” قرار گیرد. در روز ٣ ژوئن، در جریان حمله به کسانی که با درخواست استعفای شورای نظامی و تحویل قدرت به غیرنظامیان در برابر ستاد ارتش تحصن کرده بودند چندین نفر کشته شدند. در پی این حادثه، مذاکرات بین ائتلاف مخالفان و شورای نظامی متوقف شد.

در پی اعلام توافق اخیر، گروهی از جوانان در خیابان‌های خارطوم راهپیمایی کردند و به شادمانی پرداختند. آنان شعار می‌دادند که “وحدت مردم سرانجام شاخ استبداد را شکست.” در میان راهپیمایان، حضور جمع کثیری از زنان قابل توجه بود.

به گفته منابع پزشکی وابسته به مخالفان شورای نظامی، در جریان حرکت اعتراضی علیه حکومت عمر البشیر و تحولات بعدی، تا کنون بیش از یکصد تن کشته و شماری زخمی شده اند. شورای نظامی تعداد کشته شدگان را ٦٢ نفر اعلام کرده است.

در روز ١١ آوریل سال جاری، عمر البشیر، رئیس جمهوری سودان در پی چندین هفته تظاهرات اعتراضی سرانجام با فشار نظامیان از قدرت کناره‌گیری کرد. او از آن زمان در بازداشت به سر می‌برد.

عمرالبشیر در سال ١٩٨٩ با یک کودتای نظامی دولت وقت را ساقط کرد و با عنوان رئیس شورای فرماندهی انقلابی نجات ملی در راس قدرت قرار گرفت. در سال ١٩٩٣، انتخابات ریاست جمهوری در سودان برگزار شد و وی به ریاست جمهوری انتخاب شد.

در دوره های بعدی انتخابات ریاست جمهوری نیز وی با کسب اکثریت قابل توجه آرا همچنان سمت ریاست جمهوری را حفظ کرد.

دوره زمامداری عمر البشیر با شورش و جنگ‌های داخلی از جمله در منطقه سودان جنوبی و دارفور همراه بود. اجرای احکام شریعت نارضایی غیرمسلمانان جنوب را در پی داشت در حالیکه ساکنان دارفور دولت را به تبعیض علیه خود متهم می‌کردند.

جنگ با سودان جنوبی سرانجام به جدایی این بخش از خاک سودان و تشکیل کشور سودان جنوبی در سال ٢٠٠٥ منجر شد. عملکرد دولت سودان در جنگ داخلی دارفور هم باعث شد تا دادستان دادگاه کیفری بین المللی عمر البشیر را به ارتکاب جرایم جنگی، نسل کشی و جنایت علیه بشر متهم و حکم بازداشت بین‌المللی او را صادر کند.بی بی سی

اینرا هم بخوانید

دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه:دخالت‌ها در دانشگاه زیاد شده است. محدودیت برای۲۰۰ استاد دانشگاه

کارن ابری‌نیا، دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه به وب سایت حکومتی خبرآنلاین گفته است:«دخالت‌ها در …