در حمایت از مردم اوکراین علیه تهاجم دولت روسیه

یک هفته  بعد از آغاز حمله به اوکراین هنوز هیچیک از اهداف اعلام شده پوتین عملی نشده است.  گر چه نیروی زمینی روسیه کی‌یف را محاصره کرده و موشک باران آن را شروع کرده است اما حتی تصرف کی‌یف به معنی شکست مقاومت مردم و پیروزی و سلطه ارتش روسیه نیست. این تازه سرآغاز مقاومت مسلحانه توده ای در سراسر اوکراین خواهد بود.

پوتین در رویای آن بود که به پیروزی زود فرجامی برسد و حتی دولتهای غربی نیز چنین تصوری داشتند. ولی آنچه این تصورات و محاسبات را برهم زد مقاومت قهرمانانه مردم اوکراین و همچنین اعتراضات ضد جنگ و حمایت از مردم اوکراین در سراسر جهان بود. حتی در خود روسیه تظاهراتهای ضد جنگ، که تا کنون بیش از ٧ هزار نفر دستگیری داده است، در حال گسترش است.

این تعرض و مقاومت مردم اوکراین و جهان، که وسیعا در مدیای اجتماعی و در رسانه های غربی منعکس شد، ورق را تماما به نفع مردم اوکراین و به ضرر دولت روسیه برگرداند. حتی اگر پوتین موفق شود کی‌یف را تصرف کند و دولت دست نشانده خود را بر سرکار بیاورد قادر به حفظ این وضعیت نخواهد بود. اوکراین برای پوتین تبدیل به باتلاقی خواهد شد که او و دولتش را تماما فروخواهد بلعید.

از نظر سیاسی تهاجم نظامی به اوکراین ادامه رقابتهای دو بلوک ارتجاعی، کشورهای عضو ناتو از یکسو و بلوک روسیه- چین از سوی دیگر است. از این نظر هم بازنده این جنگ بلوک روسیه خواهد بود. ناتو تا قبل از تهاجم به اوکراین خود دچار تشتت و بحران بود و چشم انداز روشنی نداشت. تهاجم روسیه به اوکراین روح تازه ای در کالبد نیمه جان ناتو دمید؛ آمریکا و اروپای غربی خود را بیش از پیش هماهنگ کردند، دولتهای عضو ناتو در سیاست تحریمهای اقتصادی و مالی علیه پوتین و الیگارشی مالی روسیه، و ارسال اسلحه و اطلاعات و ضد اطلاعات برای دولت اوکراین فعال شدند، دولت آلمان بطور بی‌سابقه‌ای به بودجه نظامی خود افزود، و حتی دولت سنتا بیطرف سوئیس علیه پوتین موضع گرفت و به تحریم اقتصادی روسیه پیوست.

این پیشرویهای ناتو به معنی تضعیف موقعیت روسیه و بلوک متحد اوست ولی برخلاف قدرت‌گیری مردم و عروج تظاهراتهای خیابانی علیه پوتین و تهاجم نظامی‌اش، تماما در نقطه مقابل منافع و خواستهای مردم در اوکراین و روسیه و در تمام دنیا قرار دارد.  

ناتو یک پیمان نظامی است که در دوره جنگ سرد علیه بلوک شوروی شکل گرفت. در آن دوره نیروهای کمپ روسیه نیز در پیمان ورشو صف آرائی کرده بودند. بعد از فروپاشی شوروی و انحلال پیمان ورشو، پیمان ناتو نیز تماما علت وجودی، یا بهتر است بگوئیم توجیه و بهانه وجودی خود را از دست داد. ناتو از بدو تاسیسش ابزار گسترش سلطه آمریکا و هم پیمانان اروپائی‌اش بر دنیا بوده است و بعد از جنگ سرد صریحا و آشکارا به ایفای این نقش ادامه داد. در اولین دهه‌های بعد از جنگ سرد ناتوبعنوان بازوی نظامی هژمونی طلبی دولت آمریکا در “نظم نوین جهانی”عمل کرد ولی با شکست پروژه هژمونی طلبی میلیتاریستی دولت آمریکا بویژه در خاورمیانه، و با بازگشت روسیه به صحنه سیاست منطقه و شکل گرفتن بلوک روسیه- چین، ناتو نیز به ابزاری در رقابت غرب با این بلوک تبدیل شد. به عضویت درآوردن کشورهای اروپای شرقی در ناتو یکی از اهرمهای گسترش نفوذ بلوک غرب به اروپای شرقی و اهرم اعمال فشار غرب بر بلوک روسیه است. اکنون تهاجم روسیه به اوکراین زمینه و میدان تازه‌ای برای مطرح و فعال شدن مجدد ناتو ایجاد کرده است.

از سوی دیگر تهدید اتمی پوتین بار دیگر بازار رقابتهای اتمی و روی آوری دولتها به تسلیحات اتمی را داغ کرده است. در کنار جنایت جنگی روسیه در اوکراین که تا کنون به کشتار بیش از دوهزار نفر از شهروندان غیرنظامی آن کشور منجر شده، میلیتاریزه شدن فضای سیاسی جهانی، داغ شدن رقابت تسلیحاتی و اتمی، و احیا و تقویت ناتو از دیگر نتایج ارتجاعی و ضد انسانی تهاجم روسیه است. 

تنها جبهه جهانی توده مردم و نیروهای مترقی در حمایت از مبارزه مردم اوکراین علیه تهاجم نظامی روسیه میتواند این جنگ خانمانسوز را به نفع مردم پایان دهد و عوارض ضد انسانی و زیانبارش را خنثی کند. صرف مخالفت با جنگ و صلح طلبی موضعی پاسیویستی است و پاسخگوی این وضعیت نیست.

مردم اوکراین، مانند مردم دیگر کشورهای اروپای شرقی، به حق خواستار بازگشت به دوران گذشته نیستند. آنها نمیخواهند همان دوران سلطه آهنین کاپیتالیسم دولتی شوروی، این بار زیر دیکتاتوری مافیائی پوتین و الیگارشی مالی روسیه، تکرار بشود. در عین حال مردم نمیخواهند این میل به آزادی و رهائی‌شان به ریاضت کشی اقتصادی و سلطه سرمایه‌داری جهانی بر زندگی شان و تبدیل شدن به لشگر هژمونی طلبی‌های آمریکا و متحدینش ترجمه بشود. محبوبیت پایین زلنسکی در دوره قبل از این تهاجم و محبوبیت بیسابقه امروز او بیانگر این دو گرایش توده مردم است. زلنسکی دوره صلح نماینده یک درصدیهای حاکم و فساد و فعال مایشائی آنها بود و زلنسکی امروز نماینده مقاومت مردم در برابر احیای گذشته سیاه‌شان. گرایش مردم اوکراین به آزادی و رهائی عامل و انگیزه  مقاومت در برابر روسیه مهاجم، بیرون راندن ارتش روسیه ازکشورشان و پایان دادن به حاکمیت یک درصدیها و کلا شرایطی است که چنین جنگهائی را موجب میشود. مردم میخواهند نه تنها در برابر دولت مهاجم روسیه بلکه در مقابل تهاجم اقتصادی یک درصدیهای سرمایه‌دار که بوسیله امثال زلنسکی نمایندگی میشوند، مقدرات خود را خود در دست بگیرند. مردم روسیه نیز باید در کنار مردم اوکراین در همین جهت گام بردارند. از اینرو جنبش ضد جنگی که امروز در ابعاد گسترده‌ای شکل گرفته است نمیتواند فقط به شعار صلح بسنده کند. صلحی که به نفع مردم اوکراین و مردم بقیه کشورها باشد، تنها با پیشروی و پیروزی جنبش مقاومت مردم اوکراین امکانپذیر است. خروج فوری نیروهای اشغالگر از اوکراین و محاکمه پوتین و مقامات روسی به جرم جنایات جنگی دو رکن مهم جنبش ضد جنگ جاری است. همانطور که جنبش علیه تهاجم به عراق به درست خواست محاکمه جرج بوش و تونی بلر را مطرح میکرد. جنبش ضد جنگ جاری باید در عین حال علیه شرایطی باشد که به فجایعی نظیر تهاجم به اوکراین منجر میشود. خواست انحلال ناتو و خلع سلاح اتمی همه دولتها علیه چنین شرایطی است و باید بر پرچم جنبش جهانی علیه تهاجم روسیه حک شود.

مشخصا:

– حمایت قاطع و همه جانبه از مقاومت مردم اوکراین در برابر ارتش اشغالگر روسیه،

– آتش‌بس و قطع فوری جنگ،

– خروج نیروهای روسی از اوکراین از جمله از کریمه،

– محاکمه پوتین به جرم جنایت جنگی،

–  مقابله با میلیتاریسم رو به اوج و سیاستها و بلوکبندیهای میلیتاریستی،

– خلع سلاح اتمی همه دولتها، و

–  انحلال ناتو

مهمترین خواستها و اهدافی است که میتواند به یک جنبش فعال و تعرضی در سطح جهان شکل بدهد و نه تنها جنگ جاری را به نفع مردم خاتمه ببخشد، بلکه مانعی بر سر راه تکرار چنین فاجعه‌هائی از سوی هر یک از دو بلوک غرب و یا شرق باشد. 

مردم آزادیخواه ایران نیز با شعار “مرگ بر پوتین و حامیانش” بخش مهمی از این جنبش جهانی را تشکیل میدهند. این شعار وجه مشترک جنبش علیه تهاجم پوتین و جنبش سرنگونی‌طلبانه مردم ایران است و از این نقطه نظر میتواند نمونه و الگوئی برای حرکت رادیکال مردم آزادیخواه علیه جنگ و علیه دولتهای ارتجاعی در سراسرجهان باشد.   

حزب کمونیست کارگری ایران

١١ اسفند ۱۴۰۰، ۲مارس ۲۰۲۲

اینرا هم بخوانید

اعتصاب کارگران آزمون فلز و برق، ابزار دقیق، شرکت نیروآرا اندیش پتروشیمی در شرکت بهین فراراد

کانال تلگرامی « شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت»:افزایش دستمزد ها فوریادامه اعتراضات همکاران بر …