ایسنا،ریحانه شیرازی مدیر اجرایی خانه ایرانی امام علی در دروازه غار گفته است:۸۰ درصد کودکان دروازه غار دستفروشی میکنند
وی با بیان اینکه به لحاظ آموزشی در سال ۱۳۹۲، ۸۰ درصد این کودکان سواد داشتهاند و ۵۰ درصد آنها به مدرسه میرفتند، ادامه داد: در سال ۱۳۹۷ این میزان افزایش یافته است. همچنین ۴۷ درصد از این کودکان قبلاً دستفروشی میکردند که این میزان در حال حاضر به ۸۰ درصد رسیده است. میانگین سن شروع به کار این کودکان در سال ۱۳۹۲، هفت سال بود که این رقم در سال ۱۳۹۷ به هشت سال افزایش یافته است.
به گفته شیرازی این کودکان اغلب به دلیل فشار خانوادگی و شرایط اقتصادی مشغول به کار شدند. همچنین در بین کودکان هفت سال به بالا رواج کارگری در حال تشدید شدن است، این در حالی است که در سال ۱۳۹۲ اغلب این کودکان به دستفروشی مشغول بودند.
این منطقه به دلیل کورههای آجرپزی محل اسکان افراد کمدرآمد بوده است که در کورههای آجرپزی کار میکردند. ویژگیهای دهه ۸۰ و به علت معضلات پیش آمده تصمیم گرفته شد تا این کورهها را کور کنند و پارکهایی در منطقه احداث کنند.
جریان نوسازی مسکن نیز در همین زمان زیرنظر شهرداری فعال میشود و در حال حاضر نیز به دور پارکهای منطقه حصار کشیده شده است. خانههای بسیاری از این محله تبدیل به انبار شدهاند و از نظر اقتصادی نیز فروش مواد مخدر، فحشا و دستفروشی وضعیت نامناسبی را ایجاد کرده است.این منطقه جمعیت مهاجر زیادی دارد و کمتر کسی نسبت به آن احساس تعلق میکند. بسیاری از کودکان کار خاستگاهشان دروازه غار است و عدم ثبت ازدواج مادران و ازدواج کودکان در منطقه رواج دارد.
۳۲ درصد ساکنان دروازه غار از «قوم غربت» هستن
به گفته شیرازی، براساس این پژوهشها در سال ۱۳۹۲ عمده کودکان این منطقه بین ۹ تا ۱۳ سال سن داشتند که این بازه سنی در سال ۱۳۹۷ عمدتاً بین هفت تا ۱۱ سال قرار گرفته است. همچنین ۳۲ درصد از اصلیت ساکنان این منطقه «قوم غربت» بوده است و در سال ۱۳۹۷ ضمن تکرار همین آمار نشان میدهد که تعداد ساکنان افغانستانی منطقه افزوده شده است.
کاهش علاقه کودکان خانوادههای دروازه غار به خانوادهاشان
مدیر اجرایی خانه ایرانی دروازهغار با اشاره به وضعیت خانوادگی این کودکان نیز اظهار کرد: در سال ۱۳۹۲ بیشتر این کودکان در خانوادههای بین دو تا ۱۲ نفر زندگی میکردند که این تعداد در سال ۱۳۹۷ بین چهار تا ۹ نفر رسیده است. بیشترین فراوانی خانوادههای ساکن محله نیز هفت نفره بوده است. همچنین پژوهشها نشان میدهد که علاقه کودکان بین این دو بازه زمانی نسبت به خانواده کاهش یافته است، با این وجود وضعیت بهداشت و سلامت آنها روبه بهبود بوده است.
ترس از دعوا و درگیری بزرگترین عامل «ترس» کودکان از محله دروازه غار
مدیر اجرایی خانه ایرانی دروازهغار با اشاره به عوامل ترس این کودکان از محله، تصریح کرد: در سال ۱۳۹۲، ۳۰ درصد این کودکان اظهار کرده بودند که از معتادان میترسند که این رقم در سال ۱۳۹۷ به ۲۰ درصد کاهش یافته است. همچنین ترس از دعوا و درگیری بزرگترین ترس این کودکان از محله محسوب میشود. در سال ۱۳۹۲ این کودکان اظهار کرده بودند که از پلیس نیز میترسند این در حالی است که در سال ۱۳۹۷ این مساله کاهش یافته است.
در سال ۱۳۹۲، ۷۰ درصد این کودکان در پارکها بازی میکردند که این رقم در سال ۱۳۹۷ به ۴۷ درصد کاهش یافته است. در عوض کودکانی که در کوچه بازی میکنند به ۱۰ درصد رسیده و ۳۰ درصد از این کودکان نیز بازی در خانه را انتخاب کردهاند. نوع بازی این کودکان عمدتاً فوتبال عنوان شده است. همچنین کودکان کلاسهای آموزشی سازمانهای مردمنهاد را به مثابه یکی از تفریحاتشان عنوان کردند.