روز جهانی جمعیت: جهان در آستانه ۸ میلیارد نفوس

سایت رسمی سازمان ملل با یادآوری روز جمعه ۲۰ تیرماه (۱۱ ژوئیه) به عنوان روز جهانی جمعیت گفته است این روز فرصتی برای توجه به توسعه پایدار و آینده بهتر برای نسل بشری است.

این روز در ۱۱ ژوئیه ۱۹۸۷ به مناسبت رسیدن جمعیت جهان به پنج میلیارد نفر نامگذاری شده است.

جمعیت جهان با شتابی چشمگیر در حال افزایش است. مرکز آمار آمریکا در آخرین ارزیابی خود جمعیت جهان در ماه ژوئن گذشته را هفت میلیارد و ۵۷۷ میلیون نفر ارزیابی کرده، اما آمارهای برخی نهادهای بین‌المللی از جمله خود سازمان ملل نشان از افزایش جمعیت جهان به ۷.۷ تا ۷.۸ میلیارد نفر دارد.

انتظار می‌رود به زودی جمعیت جهان به ۸ میلیارد نفر برسد.

پیش‌بینی سازمان ملل حاکی است اگر زاد و ولد با همین روال کنونی ادامه پیدا کند، جمعیت جهان تا سال ۲۱۰۰ دو برابر خواهد شد، اما با احتساب کمترین میزان زاد و ولد این رقم حدود ۷.۳ میلیارد نفر خواهد بود.

البته، هم اکنون حدود یک سوم جمعیت جهان کمتر از ۱۹ سال سن دارند و اگر کمترین زاد و ولد در جهان اتفاق بیفتد، سهم این رده سنی از جمعیت کل جهان تا سال ۲۱۰۰ زیر ۱۰ درصد خواهد بود.

افزایش جمعیت با روال کنونی نیز دردسرهای خود را دارد، از جمله کمبود مواد غذایی، از بین رفتن طبیعت، گرمایش زمین و نهایتا گسترش فقر.

انتظار می‌رود با روند کنونی، جمعیت هند در سال ۲۰۵۰ از چین پیشی بگیرد.
انتظار می‌رود با روند کنونی، جمعیت هند در سال ۲۰۵۰ از چین پیشی بگیرد.

تنها دو کشور در جهان بیشتر از یک میلیارد نفر جمعیت دارند: چین با حدود ۱.۴ میلیارد نفوس و هند با ۱.۳۴ میلیارد نفر، اما انتظار می‌رود با روند کنونی، جمعیت هند در سال ۲۰۵۰ از چین پیشی بگیرد. در این سال، به احتمال زیاد جمعیت جهان به ۱۰ میلیارد نفر خواهد رسید.

البته، امید به زندگی نیز با پیشرفت علم پزشکی و صنایع بهبود یافته و به حدود ۷۲.۶ سال رسیده است، اما در سال ۲۰۵۰ این رقم به ۷۷.۱ سال افزایش خواهد یافت.

در همین زمینه شبکه سی‌ان‌ان نیز با انتشار گزارشی نوشته است برای اولین بار شمار افراد بالای ۶۵ سال از شمار کودکان زیر پنج سال پیشی گرفته است.

در ۲۷ کشور، رشد جمعیت به طور میانگین منفی ۱ درصد بوده است، کشورهایی که عمدتا پیشرفته و ثروتمند هستند.

سی‌ان‌ان می‌نویسد تا سال ۲۰۵۰ از هر چهار شهروند اروپایی و آمریکای شمالی، یک نفر بالای ۶۵ سال سن خواهد داشت.

اما وضعیت در آفریقا و آسیا برعکس است و زاد و ولد با شتاب ادامه دارد.

جمعیت ایران هم اکنون حدود ۸۲.۹ میلیون نفر است و یکی از پرشتاب‌ترین رشد جمعیتی را در جهان داشته است.

بر اساس برآوردها، هر ۲۱ ثانیه، یک کودک در ایران متولد می‌شود و هر دقیقه، زندگی یک نفر پایان می‌یابد.

جمعیت ایران از ۱۰ میلیون نفر در سال ۱۹۲۰ (صد سال پیش) به ۲۰ میلیون نفر در سال ۱۹۵۵ رسید و این رقم در سال ۱۹۸۵ به ۵۰ میلیون و هم اکنون به نزدیک ۸۳ میلیون نفر اوج گرفته است. البته بر اساس آمارهای سازمان ملل، تقریبا یک میلیون نفر از نفوس ایران، مهاجران افغانی و عراقی هستند.

مرکز آمار ایران نیز برآورد کرده است که جمعیت کشور تا سال ۱۴۱۵ به بالای ۹۵ میلیون نفر برسد و از این تعداد ۷۶.۳ میلیون نفر شهرنشین باشند.رادیو فردا

اینرا هم بخوانید

ادعای دولت رئیسی: تاکنون ۲.۵ میلیون “فرصت شغلی” ایجاد کرده ایم!

*محمد چکشیان، معاون وزیر کار رژیم اخیرا درباره افزایش آمار اشتغال در کشور مدعی شده …