ساخت سد خرسان ۳ در مرز استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری۱۰ هزار نفر را آواره می کند

ایسنا/کهگیلویه و بویراحمد طبق پیگیری‌ها و بررسی‌های صورت گرفته ساخت سد خرسان ۳ در مرز استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری مشکلات و آسیب‌های مختلفی از جمله اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و … را در پی خواهد داشت.

سد خرسان ۳ یکی از ۲۵ سد در پرونده سرشاخه‌های کارون در زاگرس است که بدون اخذ مجوزهای قانونی ارزیابی اثرات محیط زیستی و اقتصادی اجتماعی، عملیات اجرایی آن بر روی رودخانه خرسان در مرز استان کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری آغاز شده که با ساخت این سد بیش از ۲۴۰۰ هکتار از جنگل‌ها و بوته‌زارهای منطقه زاگرس در این دو استان‌ زیرآب می رود و هزاران ذخیره نادر جنگلی از گونه‌های بلوط ایرانی، بنه و بادام وحشی را در خط مرزی منطقه حفاظت‌شده دنا نابود می‌کند.

با احداث این سد تعداد ۲۴روستا با بیش از ۸۰۰ خانوار در دو استان چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد به زیرآب رفته و بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان معیشت در حوزه زراعت و باغداری، دامداری، پرورش زنبورعسل و آبزی‌پروری از بین خواهد رفت.تعداد ۲۶ اثر تاریخی باستانی و طبیعی متأثر از احداث این سد خواهند شد که آبشار مُنج، آبشار آتشگاه به‌عنوان طولانی‌ترین آبشار کشور از این آثار ارزشمند و مزیت‌های منحصربه‌فرد طبیعی، اقتصادی و اشتغال‌زایی منطقه است.

خسارت‌های ناشی از این سد برای استان کهگیلویه و بویراحمد، زیر آب رفت بیش از ۱۷ روستا به طور کامل و در بخش کشاورزی زراعت و باغات ۲۳ روستا خواهد بود. “لمای سفلی”، “دزک بالا و پایین”، “مازه گز”، “لمای علیا”، “دره شوره”، “مُنج”، “دشت بز”، “ده پایین”،” لهسوار”، “دو راه”، “سر سور”،”ده شیخ”، “سرتنگ”، “کله گه”،” گل چهرآباد”، “رودشتی”، “کله حمام”،” سرتل چینگو”، “بیژگن”، “درب کلات محمودی” برخی از روستاهای هستند که بر اثر زیر آب رفتن نابود می شوند و یا کشاورزی آنها زیر آب می رود.

سد خرسان ۳ در صورتی که ایجاد و به بهره‌برداری برسد ۱۰ هزار نفر در استان کهگیلویه و بویراحمد آواره می‌شوند و بیش از ۱۴۰۰هکتار جنگل این استان زیر آب می‌رود و حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان خسارت به زیرساخت‌های دولتی دهستان سادات محمودی شهرستان دنا در این استان وارد می‌شود.

“سید علی انیشه” ۶۵ ساله، یکی از بزرگان روستای «کُله حمام» دهستان سادات محمودی به خبرنگار ایسنا گفت: در صورت کوچ و جابه جایی مردم روستا معیشت و زندگی ما نابود می شود چراکه ما با این طبیعت این منطقه اُنس پیدا کردیم و زندگی خود را می گذرانیم بطوریکه در سال گذشته هر خانوار بطور میانیگن ۱۵ میلیون تومان از محل فروش بلوط درآمدزایی داشته ایم.

سد خرسان ۳ مشکلات زیادی برای مردم ایجاد می کند

“علیرضا رضایی فر”، دهیار روستای «دزک علیا و سفلی» دهستان سادات محمودی در این زمینه به خبرنگار ایسنا گفت: این روستا حدود ۱۶۰ خانوار با جمعیتی بالغ بر ۷۰۰ نفر دارد، با ساخت سد خرسان ۳ در منطقه سادات محمودی مشکلات زیادی برای مردم و اهالی این منطقه پیش می آید که روستای “دزک” نیز از این وضعیت مستثنی نیست چراکه ۱۰۰ درصد درآمدزایی و تامین معیشت مردم این روستا از کشاورزی، اب رودخانه و طبیعتی است که اطراف وجود دارد.

وی عنوان کرد: در صورت ساخت و آبگیری سد حدود ۱۵ قبر شهید و سه امامزاده منطقه دهستان سادات محمودی زیر آب می روند و این مساله برای مردم روستا با توجه به اعتقاداتی که دارند و برای امامزادگان و شهدا احترام خاصی قایل هستند، مشکلات زیادی ایجاد می کند.رضایی فرد تصریح کرد: در هر روستای منطقه یک یا دو مدرسه که اغلب نوساز هستند زیر آب می روند و روستای “دزک” نیز دو مدرسه ابتدایی و راهنمایی و دو مسجد دارد.

“امین الله دکیا”، یکی از اهالی روستای «دو راه» دهستان سادات محمودی نیز گفت: با ساخت سد خرسان ۳ با توجه به وضعیتی و شرایطی که برای مردم منطقه پیش خواهد آمد اصل و نسب مان را با زیر آب رفتن این دهستان از دست خواهیم داد و به همین دلیل مردم منطقه با ساخت این سد مخالف هستند.

راضی به ترک زادگاه‌مان نیستیم

“علی اکبر اصغر کیای”، دهیار روستای «دو راه» سادات محمودی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا عنوان کرد: مردم این روستا با ۲۰۰ خانوار و ۷۵۰ نفر جمعیت راضی نیستند که زادگاه خود را ترک کنند چرا که زندگی آنها به کشاورزی و دامداری و طبیعت این منطقه وابسته است.وی تاکید کرد: با ساخت سد خرسان ۳  خانه بهداشت، درمانگاه، مدرسه، مسجد و مزار سه شهید این روستا زیر آب خواهد رفت. این سد از هر لحاظ برای مردم این روستا و منطقه مشکل ایجاد می کند و مردم و اهالی منطقه را آواره می کنند.

اصغرکیا تصریح کرد: مردم منطقه سادات محمودی خودشان اکثرا فقیر و بیکار هستند و با ساخت سد خرسان ۳ این وضعیت بدتر و حادتر می شود و به مشکلات آنها اضافه خواهد کرد.

سد خرسان ۳ جز ضرر چیزی برای مردم سادات محمودی ندارد

“زینل شوریه”، از اهالی روستای «کله گه» دهستان سادات محمودی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا تاکید کرد: ساخت سد خرسان ۳ چیزی جز ضرر برای مردم منطقه دهستان سادات محمودی ندارد و طبیعت، اراضی کشاورزی، دختان بلوط و این آب و هوا را از دست خواهیم داد و با احداث این سد ما آواره می شویم و منافع اش را دیگران خواهند برد اگر بخواهند با زور ما را جابه جا کنند وگرنه اصلا و به هیچ قیمتی راضی نیستیم که محل سکونت و زندگی خود را ترک کنیم.

وی ادامه داد: از مسئولان، دست اندرکاران، بخصوص رئیس جمهور انتظار داریم نگذارند با ساخت سد خرسان ۳ ما آواره شویم.

زیر آب رفتن بیش از ۵۰۰ هکتار اراضی کشاورزی

“رمضان پور”، کارشناس مرکز جهادکشاورزی سادات محمودی به خبرنگار ایسنا گفت: با احداث سد خرسان ۳ بالغ بر ۱۶ روستا به زیرآب خواهند رفت که بیش از ۱۰۰ هکتار اراضی زراعی و باغی آبی و بالغ بر ۴۰۰ هکتار اراضی دیم منطقه سادات محمودی زیر آب می رود که با این وضع مشکلات عدیده ای برای مردم منطقه ایجاد خواهد شد.

سد خرسان ۳ فاقد مجوز  زیست محیطی است

“اسلام جاودان خرد”، مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد روز چهارشنبه سوم اسفند ماه ۱۴۰۱ در نشست شورای برنامه ریزی استان گفت: سد خرسان ۳ فاقد مجوز و ارزیابی زیست محیطی است و محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد نیز با خط انتقال این سد نیز مخالفت کرده است.

بزرگترین منبع آب با اراضی خشک و صنعت فلج کشاورزی

نماینده شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس می گوید بشار و خرسان مهمترین و اصلی ترین سرچشمه رود کارون بوده و با انتقال آب سرچشمه این رود، کل کارون برای همیشه خشک می‌شود، و این مغایر با دستور صریح مقام معظم رهبری در خصوص حفاظت از منابع آبی خوزستان است. همچنین با احداث سد خرسان ۳، مزارستان ۱۲ شهید و ۳ امام زاده زیر آب دریاچه پشت سد می‌رود که می‌تواند تأثیرات اجتماعی بسیار نامطلوبی در جامعه در پی داشته باشد. محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری تاکنون مجوز زیست محیطی برای سد خرسان ۳ را صادر نکرده و حتی با انتقال آب به دیگر مناطق کتباً مخالفت شده است.

اینرا هم بخوانید

سازمان ملل ۶۱۳ مورد مرگ هنگام توزیع کمک‌های بشردوستانه در غزه در بازه زمانی ۲۷ مه تا ۲۷ ژوئن

سازمان ملل متحد اعلام کرد که در جریان توزیع کمک‌های بشردوستانه در نوار غزه، ۶۱۳ …