بی بی سی:محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در گفتگوی تلفنی با وزیر خارجه بریتانیا ایران را به اقدام نظامی مستقیم علیه کشورش متهم کرده و گفته عمل تهران با “تسلیح موشکی حوثیها در یمن میتواند اقدام جنگی محسوب شود”.
روز شنبه رسانههای عربستان اعلام کردند که پدافند نیروی هوایی این کشور یک موشک بالستیک را در حوالی فرودگاه ریاض رهگیری و منهدم کرده است.
اما رسانههای نزدیک به حوثیها در یمن مدعی شدند این موشک به “هدف اصابت کرده” و در محوطه فردوگاه ریاض فرود آمده است.
عربستان و غرب، ایران را به تسلیح شورشیان در یمن متهم میکنند، اتهامی که ایران آن را همواره رد کرده است.
ایران ادعای ارسال موشک به یمن را رد میکند و میگوید موشک پرتاب شده به سوی ریاض از موشکهای ارتش یمن بوده که حوثیها توانستهاند با ارتقاء کیفی آن بردش را بیشتر کنند.
شورشیان یمن که رهبری آنها را رهبران قبایل حوثیها در این کشور بر عهده دارند در چند سال گذشته با نیروهای ائتلاف عربی به رهبری عربستان میجنگند.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران روز دوشنبه در واکنش به موضعگیری ریاض، عربستان را به “قلدری در منطقه” متهم کرده بود و رفتار دولت این کشور را تهدیدی برای خطر وقوع جنگ در خلیجفارس دانسته بود.
بیشتر بخوانید
- تمجید آمریکا از عربستان برای ‘فاش کردن نقش ایران در یمن’
- هشدار ائتلاف عربستان به ایران در پی حمله موشکی از یمن
- عربستان: موشک بالستیک در حوالی پایتخت ‘رهگیری شد’
- ترامپ ایران را به دست داشتن در پرتاب موشک به عربستان متهم کرد
- ائتلاف عربستان ‘در فهرست گروه های قاتل کودکان’
ادعای ولیعهد عربستان دریاره “اقدام نظامی ایران” در حالی صورت گرفته که روز شنبه خبرگزاری صبا نت گزارش داد که موشک پرتاب شده از نوع برکان اچ۲ بوده که با برد ۸۵۰ کیلومتر به سوی فرودگاه ملک خالد ریاض پرتاب شده بوده است.
موشکهای برکان که تولید نسل اول و دوم آنها از اواخر تابستان سال گذشته (سپتامبر ۲۰۱۶) در یمن آغاز شده بود، قادرند مسافتی تا حداکثر ۱۴۰۰ کیلومتر را طی کنند.
شورشیان یمن سال گذشته هم مدعی شدند با استفاده از این موشکها یک پالایشگاه متعلق به شرکت آرامکو در داخل خاک عربستان را هدف قرار دادهاند؛ ادعایی که عربستان آن را رد کرد و آتشسوزی در این پالایشگاه را ناشی از گرمای هوا و نقص فنی سیستمهای خنک کننده دانست.همزمان دیدبان حقوقبشر میگوید که پرتاب بی هدف موشک به یک فرودگاه غیرنظامی، یک جنایت جنگی آشکار محسوب میشود.
نابر گزارش خبرگزاری دولتی سعودی، در تماس تلفنی میان وزیر خارجه عربستان و بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، دو طرف درباره حمله موشکی روز شنبه گفتگو کردند و وزیر خارجه بریتانیا ضمن محکوم کردن این حمله از حمایت کشورش برای محافظت از عربستان در برابر تهدیدهای امنیتی خبر داده است.
همزمان در این گفتگو محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، گفته که نقش ایران در تسلیح شبه نظامیان حوثی با موشکهای بالستیک میتواند اقدام نظامی مستقیم ایران علیه عربستان قلمداد شود.
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان هم روز گذشته به شبکه خبری سیانان آمریکا گفته بود که حزب الله لبنان که مورد حمایت ایران است در این حمله موشکی دخیل بوده است.
آقای الجبیر گفته بود که “این یک موشک ایرانی بوده که توسط حزبالله و از مناطقی که تحت کنترل حوثیها است شلیک شده است.”
در واکنش به موضعگیری ریاض، جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در توییتر نوشت: “پادشاهی عربستان سعودی یمن را با بمباران ویران کرده، هزاران آدم بیگناه از جمله کودکان را کشته، باعث شیوع وبا و قحطی شده، و بعد ایران را مقصر میشناسد.”
پیشتر بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با رد دخالت کشورش در حمله موشکی حوثیهای یمن به فرودگاه ریاض، بیانیه ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی را “مخرب و تحریک آمیز” دانسته بود.
وزارت امور خارجه ایران همچنین خواهان پایان عملیات نظامی عربستان سعودی و متحدانش در یمن شده است.