عکس خیره‌کننده‌ای که ذوب یخ در گرینلند را آشکار می کند

BBC

یک دسته سگ درحالی که سورتمه ای را پشت سر خود می کشند به سوی رشته کوهی دوردست در شمال غربی گرینلند در حرکتند.

این تصویر فریبنده ممکن است عادی به نظر برسد، اما آنچه در زیر پای سگ هاست – یک تالاب آبی رنگ درخشان – به هیچ وجه عادی نیست.

با این حال هفته پیش دمای هوا در گرینلند خیلی بالاتر از حد معمول بود که باعث ذوب نیمی از لایه یخی سطح شد.

این گرما به لایه یخی پوشاننده دریا هم سرایت کرد و باعث ذوب سطح آن شد، همان چیزی که در عکس می بینیم.

استفان اولسن، دانشمند علوم اقلیمی در موسسه هواشناسی دانمارک، این عکس را روز ۱۳ ژوئن هنگامی که گرمای هوا به اوج رسیده بود گرفت. گرینلند یک جزیره خودمختار وابسته به دانمارک است.

آقای اولسن و تیمش درحال جمع آوری تجهیزات از یک ایستگاه هواشناسی در ناحیه “اینگلفیلد فی یور” بودند. اما هنگام عبور از لایه یخی سطح دریا که قطر آن یک متر و ۲۰ سانتیمتر است، آب زیر پایشان را گرفت.

راسموس تونبو همکار آقای اولسن در توییتی با به اشتراک گذاشتن این عکس گفت که این ناشی از “ذوب سریع” یخ بود.

مارتین استندل، محقق ارشد این موسسه، به بی بی سی گفت از آنجا که یخ فشرده است و ترکی روی آن دیده نمی شود، عکس مزبور این تصور را پدید می آورد که سگ ها درحال راه رفتن روی آب هستند.

تخمین زده می شود که در آن روز، معادل دو میلیارد تن یخ در گرینلند ذوب شده باشد. بنابه گزارش ها دمای هوا در آن روز حدود ۲۲ درجه سانتیگراد بالاتر از دمای عادی ناحیه بود، به طوری که آن روز دما در روستای کاناک در آن مجاورت به ۱۷.۳ درجه سانتیگراد رسید.

لایه یخی دریا در غرب گرینلندحق نشر عکسREUTERS
Image captionلایه یخی دریا در غرب گرینلند

عکس آقای اولسن انعکاس وسیعی در شبکه های اجتماعی داشت که باعث نگرانی در مورد ابعاد این ذوب و علل آن شده است.

ذوب لایه یخی گرینلند پدیده ای سالانه است که اغلب از ماه ژوئن شروع می شود و تا اوت ادامه می یابد. در ماه های تابستان – معمولا ژوئیه – این ذوب به اوج می رسد. با این حال کارشناسان اقلیم شناسی می گویند این ذوب امسال زود اتفاق افتاده.

ویلیام کولگان محقق ارشد در موسسه پیمایش زمین شناسی دانمارک و گرینلند به بی بی سی گفت: “ذوب این همه یخ به این زودی خیلی غیرعادی است. این در شرایط خیلی نادری اتفاق می افتد اما این شرایط به تدریج در حال عادی تر شدن است.”

او ذوب اخیر را با سال ۲۰۱۲ مقایسه کرد، زمانی که ذوب بی سابقه لایه یخی گرینلند ثبت شد. او گفت دو عامل هست که در هر دو مورد علت ذوب گسترده بوده.

یکی فشار بالای هوا بر فراز گرینلند است که هوا را گرم می کند. دیگری هوای صاف و بارش کم برف است که باعث برخورد مستقیم اشعه نور خورشید به سطح یخی می شود.

آقای کولگان گفت که گرمایش زمین نقشی “خیلی مهم” در این گونه رویدادها دارد.

اینرا هم بخوانید

گزارشگران بدون مرز: ایران، اسرائیل، عربستان و سوریه، بزرگترین زندان روزنامه‌نگاران

گزارشگران بدون مرز در تازه‌ترین گزارش خود از شاخص سالانه آزادی مطبوعات در جهان اعلام …