وزیر خارجه آلمان:اروپا باید در معامله با ایران مستقل از آمریکا عمل کند

رادیو آلمان:آلمان: اروپا باید در معامله با ایران مستقل از آمریکا عمل کند

وزیر امور خارجه آلمان برای نخستین بار جزئیاتی از استراتژی جدید دولت آلمان در قبال آمریکا را بیان کرد. او با توجه به تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران گفت اروپا باید در معاملات مالی بین‌المللی مستقل از آمریکا عمل کند.

هایکو ماس در شماره روز چهارشنبه ۲۲ اوت (۳۱ مرداد) روزنامه اقتصادی “هندلس بلت” به عنوان نویسنده مهمان مقاله‌ای را در ارتباط با استراتژی جدید دولت آلمان در قبال آمریکا نوشته است.

در این مقاله وزیر امور خارجه آلمان پیش از هر موضوع دیگر تحریم‌های جدید آمریکا در باره ایران را مد نظر دارد. او در باره خسارت‌های وارده به شرکت‌های اروپایی که با ایران قرارداد امضا کرده‌اند می‌نویسد: «کارفرمایان اروپایی باید از نظر حقوقی در برابر تحریم‌ها مورد حمایت قرار گیرند.»

 

از نظر وزیر امور خارجه آلمان به طور مشخص این کار زمانی امکان‌پذیر است که آلمان در کنار فرانسه و سایر کشورهای اروپایی در مقابل تحریم‌های آمریکا وارد عمل شود.

هایکو ماس می‌گوید این اقدام  اجتناب ناپذیر است “که ما اروپائیان بر استقلال خود بیفزائیم، به این شکل که کانال‌های پرداخت مستقل خود را سازماندهی کنیم، صندوق پولی اروپایی به وجود آوریم و سیستم سویفت اروپایی ایجاد کنیم.”

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران که مورد مخالفت کشورهای اروپایی‌ است، باعث شده است که بسیاری از شرکت‌های اروپایی از معامله با ایران دست بردارند و از عقد قراردادهای اقتصادی با ایران خودداری کنند. اکنون بسیاری از شرکت‌ها مجبور شده‌اند که میان معاملات اقتصادی با ایران و یا قراردادهای خود با آمریکا یکی را انتخاب کنند.

آمریکا مرحله نخست تحریم‌های ایران را روز سه‌شنبه ۶ اوت (۱۵ مرداد) رسما آغاز کرد. تحریم‌هایی که قرار است با در برگرفتن تحریم صنایع نفت و گاز ایران در روز ۴ نوامبر (۱۳ آبان) تشدید شود.

ترامپ پس از امضای سند مربوط به آغاز مجدد تحریم‌های ایران گفته بود که شرکت‌هایی که با ایران همکاری اقتصادی داشته باشند، نمی‌توانند روی معامله با آمریکا حساب باز کنند.

وزیر امور خارجه آلمان نسبت به “ارزش‌گذاری جدید همکاری‌های میان قاره‌ای” هشدار داده است. هایکو ماس در مقاله خود نوشته که دوستی میان اروپا و آمریکا تا به حال هرگز مورد سوال قرار نگرفته است اما در عین حال اشاره کرده که “اروپا و آمریکا سال‌هاست که از هم دور می‌شوند و این موضوع با ریاست جمهوری دونالد ترامپ آغاز نشده است.”

ماس می‌نویسد: «نزدیکی ارزش‌ها و علائقی که رابطه ما را دو نسل تحت تاثیر قرار داد، رو به کاهش است.»

این سیاستمدار سوسیال دموکرات آلمان افزوده است که تغییرات در مناسبات میان اروپا و آمریکا در دوره ترامپ بیشتر “قابل رویت” شده است.

هایکو ماس می‌گوید او آینده‌ای را تصور می‌کند که در آن با همکاری برابر میان دو طرف، اروپا سهم خود را از مسئولیت بپذیرد.

وزیر امور خارجه آلمان خاطر نشان کردٰه است که آینده در موقعیتی شکل می‌گیرد که در آن “ما در جایی که آمریکا خط قرمز خود را تعیین می‌کند، وزن مناسب خود را نشان دهیم و به این صورت که ما حضور خود را نشان دهیم آمریکا عقب خواهد نشست.”

هایکو ماس در این مقاله اشاره کرده است که در این رابطه “اروپائیان باید در امور دفاعی و امنیتی نیز سهم خود از مسئولیت بپذیرند.” او نوشته است این نظر به این دلیل نیست که دونالد ترامپ به طور مرتب درصدهای جدیدی را در سهم‌بندی پرداخت سیستم دفاعی تعیین می‌کند “بلکه به این دلیل است که ما به میزان پیش نمی‌توانیم به واشنگتن تکیه کنیم.”

دونالد ترامپ در جلسه پیشین سران ناتو خواستار افزایش پرداخت هزینه‌های دفاعی ناتو از سوی اروپا شده بود.

وزیر امور خارجه آلمان در مقاله خود خاطر نشان کرده است که هدف به وجود آوردن یک سیستم دفاعی و امنیتی اروپایی است.

************

رادیو فردا:وزیر خارجه آلمان: اروپا برای نجات برجام به سیستم پرداخت مستقل از آمریکا نیاز داردوزیر خارجه آلمان می‌گوید که اگر اتحادیه اروپا خواستار نجات برجام است، به «سیستم پرداخت مستقل از آمریکا» نیاز دارد.

هیکو ماس با اعلام این موضوع در یادداشتی در روزنامه اقتصادی «هندزبلادت» که قرار است روز چهارشنبه ۳۱ مرداد، منتشر شود، افزود: «به همین دلیل، ضرورت دارد که خودمختاری اروپا را با ایجاد کانال‌های پرداخت مستقل از آمریکا تقویت کنیم».

او در این ارتباط بر ضرورت یک صندوق پولی و سیستم مستقل سویفت اروپایی تاکید کرد.

وزیر خارجه آلمان همچنین نوشت هر روز که توافق‌نامه هسته‌ای با ایران به قوت خود باقی بماند، ‌بهتر از بحران انفجاری‌ گونه‌ای است که می‌تواند خاورمیانه را تهدید کند.

هایکو ماس پیشتر هشدار داده بود که تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران، می‌تواند خاورمیانه را بیش از پیش بی‌ثبات سازد و نیروهای تندرو را در منطقه تقویت کند.

آلمان همراه با بریتانیا، روسیه، چین، فرانسه و اتحادیه اروپا با انتقاد از خروج آمریکا از برجام در روز ۱۸ اردیبهشت، همچنان از توافق‌نامه هسته‌ای با ایران حمایت می‌کنند و به دنبال یافتن راه‌حل‌هایی برای ادامه روابط اقتصادی با تهران، به رغم مجازات‌های احتمالی آمریکا هستند.

تحریم‌های دور اول آمریکا علیه ایران با وجود درخواست متحدان این کشور برای به تعویق انداختن آنها، از روز ۱۶ مرداد اجرایی شد و دسترسی ایران به دلار، تجارت فلزات، زغال‌سنگ، نرم‌افزارهای صنعتی و صنایع خودرو را مورد هدف قرار داده است.

آمریکا اعلام کرده که در مرحله بعدی تحریم‌ها که از روز ۱۳ آبان آغاز می‌شود، صنعت نفت ایران را هدف قرار خواهد داد و در حال حاضر تلاش می‌کند واردات نفت از این کشور از سوی متحدان خود را به صفر برساند.

کشورهای اروپایی بارها از ایران خواسته‌اند که به رغم خروج آمریکا از برجام، به مفاد این توافقنامه پایبند بماند و قول داده‌اند که ضمن کم‌ کردن اثرات تحریم‌های آمریکا، شرکت‌های خود را به ادامه روابط تجاری با ایران تشویق کنند.

این در شرایطی است که بسیاری از شرکت‌های بزرگ اروپایی از ایران خارج شده‌ و اعلام کرده‌اند که حاضر به پذیرش ریسک معامله با ایران و روبرو شدن با مجازات‌های احتمالی آمریکا نیستند.

در این ارتباط، شرکت راه‌آهن دولتی آلمان روز ۲۵ مرداد اعلام کرد که دو پروژه‌ خود را در ایران تا یک ماه دیگر متوقف خواهد کرد.

پیش از آن هم شرکت خودروسازی دایملر آلمان اعلام کرده بود که در پی بازگشت دوباره تحریم‌های واشینگتن علیه تهران، فعالیت‌های تجاری‌اش را در ایران متوقف می‌کند.

پیشتر دونالد ترامپ یک روز پس از صدور دستور اجرایی شدن دور نخست تحریم‌ها، در پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت که «هر کس با ایران دادوستد کند، با ایالات متحده معامله‌ای نخواهد داشت».

خروج شرکت های بزرگ اروپایی از پروژه‌های ایران در شرایطی انجام می‌شود که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، چندی پیش گفت که «توقع از اروپایی‌ها خیلی بیشتر از اینها است. آنها باید برای تداوم و حفظ برجام هزینه بدهند و این هنوز نبوده، یعنی فارغ از حمایت‌های سیاسی باید اقدامات عملیاتی انجام دهند».

او تأکید کرد: «اروپایی‌ها یکی دو ماه تا تحریم‌های اصلی وقت دارند و همان‌طور که گفتم باید هزینه دهند و فعلاً روند مثبتی حاکم است».

اینرا هم بخوانید

تجمع اعتراضی صدها معلم بازنشسته سال ۱۴۰۲ در مقابل وزارت آموزش و پرورش

تجمع اعتراضی صدها معلم بازنشسته سال ۱۴۰۲ در مقابل وزارت آموزش و پرورش امروز یکشنبه …