انفجار بزرگ بیروت؛ ۷۰ کشته و بیش از ۳۷۰۰ مجروح

حسن حمد، وزیر بهداشت لبنان اعلام کرد، بیش از ۷۰ نفر در انفجار بیروت کشته شدند. وی همچنین شمار مجروحان این انفجار را بیش از سه هزار و ۷۰۰ نفر اعلام کرده است.

بی بی سی:هادی نصرالله، شاهد عینی، به بی‌بی‌سی گفته که بعد از انفجار چند ثانیه قدرت شنوایی خود را از دست داده بود. بعد از آن دیده که شیشه‌های تاکسی و اتومبیل‌های اطراف و ساختمان‌ها شکستند. او گفت که انفجار در منطقه‌ای انجام شد که سابقه طولانی در عملیات تروریستی دارد. برای همین خیلی زود او به این نتیجه رسیده بود که ممکن است حمله تروریستی باشد.

محمد، یک شاهد عینی دیگر، به بی‌بی‌سی گفته که به یاد حملات سال ۲۰۰۶ اسرائیل افتاده بود و مثل آن زمان احساس می‌کرد که مرگش نزدیک است.

وزیر خارجه اسرائیل گفته که این کشور در انفجارهای لبنان دست نداشته است. گبی اشکنازی، گفته که دلیلی وجود ندارد به گزارش‌های آمده از بیروت درباره این انفجار شک کرد که «این حادثه‌ای بود که ظاهرا به دلیل آتش‌سوزی» روی داده است.بی بی سی

https://twitter.com/i/status/1290674216623366144

در حالی این انفجار روی داده که دادگاه ترور رفیق حریری، نخست وزیر سابق لبنان قرار است روز جمعه رای خود را اعلام کند.

پانزده سال پس از ترور رفیق حریری که به یک بحران منطقه ای منجر شد دادگاه مورد حمایت سازمان ملل روز جمعه حکم خود در مورد چهار عضو گروه حزب‌الله را که به مشارکت در این ترور متهم هستند، اعلام خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز متهمان در این دادگاه به اتهام طراحی و اجرای بمب گذاری سال ۲۰۰۵ غيابا محاکمه شده اند.

ترور رفیق حریری باعث برگزاری تظاهرات گسترده در بیروت شد و پس از آنکه بازپرسان سازمان ملل سوریه را به ارتباط با ترور نخست وزیر لبنان متهم کردند این کشور تحت فشارهای شدید بین المللی مجبور شد به ۲۹ سال حضور نظامی خود در لبنان پایان دهد.

ترور رفیق حریری تنش‌های سیاسی و فرقه‌ای در لبنان و در سطح منطقه را تشدید کرد. در پی افشای ارتباط حزب الله با ترور سیاستمدار مورد حمایت غرب و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اين گروه هرگونه دخالتی در ترور رفیق حریری را تکذیب کرده و دادگاه مسئول بررسی این حادثه را به داشتن اهداف و انگیزه‌های سیاسی متهم کرده است.

بعید به نظر می رسد که متهمان در صورت اثبات جرم تحویل داده شده و مجازات شوند. ولی صدور حکم محکومیت آنها برای دولت فعلی لبنان مشکل آفرین خواهد شد و شکاف‌های سیاسی و فرقه‌ای در این کشور را تشدید خواهد کرد. لبنان در حال حاضر با بحران شدید اقتصادی و پیامدهای بحران کرونا روبرو است.

آمریکا، کانادا، آلمان، بریتانیا و آرژانتین و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس حزب الله لبنان را یک گروه تروریستی می دانند و اتحادیه اروپا نیز تشکیلات نظامی و نه شاخه سیاسی آن را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده است.

حامیان رفیق حریری از جمله پسرش سعد، نخست وزیر سابق لبنان می گویند در پی انتقام و یا درگیری نیستند ولی حکم دادگاه باید محترم شمرده شود. سعد حریری هفته گذشته گفت:«هفتم ماه اوت (۱۷ مرداد) روز حقیقت و عدالت برای لبنان و روز مجازات جنایتکاران است.»

سعد حریری اکتبر سال گذشته تحت فشار معترضان به فساد دولتی و نخبگان سیاسی که کشور را به بحران مالی کنونی کشانده اند از مقام نخست وزیری استعفا کرد.

حسن دیاب، نخست وزیر فعلی لبنان که مورد حمایت حزب الله و متحدان آن است می‌گوید کشور باید از تشدید بحران در نتیجه اعلام حکم دادگاه اجتناب کند. او هفته گذشته گفت:«مقابله با نزاع و کشمکش یک اولویت است.»

روز ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ بر اثر انفجار ۳ هزار کیلو ماده منفجره که در کامیونی در مسیر حرکت کاروان حامل رفیق حریری کار گذاشته شده بود او و ۲۱ نفر دیگر کشته شدند.

در این دادرسی چهار عضو گروه حزب الله به نام‌های سلیم جمیل عیاش، حسن حبیب مرهی، اسد حسن صبدا و حسین حسن اونیسی به توطئه و طراحی ترور متهم شده و سلیم جمیل عیاش علاوه بر این به ارتکاب یک اقدام تروریستی، قتل و اقدام به قتل متهم شده است.رادیو فردا

اینرا هم بخوانید

واکنش معلمان به محکومیت محمد رسول‌اف: این حکم «قرون وسطایی و ظالمانه» را لغو کنید

واکنش‌های گسترده‌ هنرمندان و فعالان سیاسی و صنفی به صدور حکم ۸ سال حبس، شلاق، …