سرور سالمی: کرونا، زنان شاغل، کار مزدی و تبعیض

پاندمی کرونا میلیون ها زن را در سراسر دنیا به خانه فرستاده است. اما تفاوتی چشمگیر در این میان وجود دارد که بازار کار در ایران مردانه است و در نتیجه این مساله ابعادی به مراتب فاجعه بار تر بخود گرفته است.

برای مثال زنان بسیاری هستند که در چرخاندن چرخ بازار و اقتصاد سهم دارند. اما از چشم پنهان مانده و یا تعمدا به آنها توجه نمیشود.  بخش های غیر رسمی مثل دستفروشی و بخشهای خدماتی مثل سالنهای آرایشی، فروشندگی و یا مشاغل توافقی مثل منشی پزشکان و دفاتر خصوصی و زنان شاغل در خانه گروه هایی هستند که صدای آنها کمتر شنیده میشود و در آمار رسمی کمتر از آنها گفته میشود.

نکته اینجاست که بحران کرونا فرصتی برای حکومت و سرمایه داری جهت تحمیل شرایط به مراتب برده وار تر به کارگران و تعرض به زندگی و معیشت کارگران و کل جامعه شده است. در این دوران بسیاری از کارفرمایان برای اینکه هزینه متقبل نشوند، کارگران قراردادی و موقت را از کار بیکار میکنند و طبعا بیکارسازی زنان در لیست اول این اخراجهاست. به عبارت روشنتر  شرایط شیوع کرونا میتواند زنان بیشتری را به بیکاری بکشاند و در پساکرونا بیگاری شدیدتری را به آنان تحمیل کرده  و شرایط کار برای زنان را ناعادلانه تر و به مراتب غیر انسانی تر کند.

در این شرایط  بوجود آمدن زمینه برای تشید خشونت خانگی در کنار  وضعیت بد معیشتی  دست به دست هم داده و باعث میشود که زنان برای فرار از شرایط سخت و دشوار و فشار روانی به کار ولو با حداقل دستمزد و گاهأ بدون بیمه و برخورداری از حداقل ایمنی کار، پناه بیاورند.

 البته شرایط کاری هم آنچنان آرام و بی دغدغه نیست .  

اگر بخواهیم از  خشونت خانگی علیه زنان در دوران کرونا چشم پوشی کنیم به تبعیض جنسیتی و شغلی و متعاقب آن تبعیض دستمزدی و حقوق معوقه زنان کارگر میرسیم.  طبق آمار سازمان بهداشت جهانی 70 درصد نیروی شاغل بهداشت و درمان زنان هستند.  آماری که برای مشاغل غیر رسمی زنان در کشورهای آسیایی در دوران کرونا آمده حاکی از اینست که 80 درصد مراقبتهای رایگان یعنی تربیت اطفال ، آموزش آنها و مراقبت از کهنسالان به دوش زنان است.

اخراج نیروی انسانی زن به بهانه “تعدیل نیروی انسانی”، ورشکستگی کارفرما ، محدودیت های کرونا و بهانه های واهی دیگر اقداماتی ظالمانه است که شرایط را برای اشتغال زنان به مراتب بدتر و جماق بیکاری را بیش از بیش بر روی سر انان نیگرد.

کارفرمایان با روش هایی همچون اخراج ، کاهش دستمزد و استفاده از نیروی کار ارزان ضررهای خود را از جیب این دسته از کارگران و کارمندان یعنی ضعیف ترین بخش های طبقه کارگر و بطور مثال زنان جبران میکنند.  جالب اینجاست که بر اساس گزارشات منتشر شده از سوی خودشان فقط 10 درصد از هزینه تولید مربوط به حقوق نیروی کار است و مابقی سود و ارزش اضافه ای است که حاصل تولید مزد بگیران است که به جیب کارفرما و سرمایه داران سرازیر شده و کارگر که خود بوجود آورنده این سود است بهره ای از آن نمیبرد.

سرمایه داری جمهوری اسلامی با اشتهای سیری ناپذیر خود و سیستم دینی تبعیض آمیز و ضد انسانی اش شرافت انسانی مردم را لگدمال کرده و فقر و تنگدستی روز افزونی را بر جامعه تحمیل میکند.

نکته امید بخش در این میان جامعه ایست که در برابر این توحش و بربریت جدالی هر روزه دارد.  از جمله امروز ما در ایران با یک جنبش قوی در دفاع از حقوق زن روبروییم. جنبشی که چهره های شناخته شده خود را داشته و پیشروی های بزرگی کرده است. بعلاوه  گفتمان های چپ و رادیکال و انسانی، گفتمان های قدرتمندی است که در جنبش های اعتراضی مختلف در سطح جامعه جاریست.  از جمله امروز خواست برابری زن و مرد در تمام عرصه های زندگی خواست مقبولی از سوی جامعه است و همواره یک بند مهم قطعنامه های روز جهانی کارگر و مناسبت های مختلف در سطح جامعه بوده است. و امروز در دل بحران کرونا نیز گفتمان اصلی جامعه تامین معیشت همه مردم  توسط دولت است. و این گفتمانی است که جنسیت نمی شناسد و باید هر چه رساتر آنرا فریاد زد.  جمهوری اسلامی را باید با تمام بساط آپارتاید جنسی و جنایت و سرکوبش به زیر کشید.

کارگر کمونیست ٦١٨

سرور سالمی

نابود باد جمهوری اسلامی

برقرار باد حکومت انسانی

اینرا هم بخوانید

بیچاره ترین رئیس جمهور! مهران محبی

موقعیت پزشکیان به عنوان رئیس جمهور حکومت اسلامی بسیار رقت بار است. تا حالا هیچ …