کنگره آمریکا ضرب‌الاجل اعلام نظر درباره توافق هسته‌ای ایران را «مسکوت می‌گذارد»

رادیو فردا:کنگره آمریکا ضرب‌الاجل روز چهارشنبه برای تصمیم‌گیری درباره توافق هسته‌ای ایران را «مسکوت می‌گذارد» و این توافق حداقل به طور موقت بدون تغییر باقی خواهد ماند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این خبر را منابع کاخ سفید و کنگره ایالات متحده اعلام کردند.

رهبران کنگره اعلام کرده‌اند که هیچ برنامه‌ای برای بازگرداندن تحریم‌ها در مهلت روز چهارشنبه ۲۲ آذر ندارند. منابع نزدیک به کنگره می‌گویند که قانونگذاران بدون هیچ اقدامی از این ضرب‌الاجل عبور خواهند کرد.

با گذر از مهلت یاد شده، کنگره آمریکا تصمیم‌گیری در این زمینه را به کاخ سفید و رییس‌جمهوری واگذار می‌کند.

به گزارش رویترز، آقای ترامپ تا اواسط ژانویه سال آینده میلادی مهلت دارد که تصمیم بگیرد آیا کماکان مایل به لغو تحریم‌های بخش انرژی ایران است یا می‌خواهد تحریم‌ها را بازگرداند.

کنگره آمریکا در حال حاضر و دستکم به صورت موقت، اجازه می‌دهد توافق مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران فعال باقی بماند.

آقای ترامپ در ماه اکتبر حاضر نشد پایبندی ایران به برجام را که تیرماه سال ۱۳۹۴ امضاء شد، تایید کند. متحدان اروپایی آمریکا، و چین و روسیه که همگی در مذاکرات با ایران شرکت داشتند، خواهان پایبندی واشینگتن به این توافق هستند.

ایران می‌گوید تا وقتی به برجام متعهد می‌ماند که تمام اعضاء به تعهدات خود عمل کنند. تهران هشدار داده است که در صورت اجرا نشدن تعهدها، از این توافق خارج خواهد شد.

برجام ضمن محدود کردن فعالیت‌های اتمی ایران به منظور جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای، زمینه لغو برخی تحریم‌ها علیه تهران را فراهم کرده است.

فدریکا موگرینی، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آخرین دیدار خود با رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا گفته بود که این توافق جوابگو بوده و تاثیر خود را نشان داده است.

یک منبع نزدیک به کاخ سفید به رویترز گفته که دولت فعلی آمریکا در حال حاضر تلاشی برای بازگرداندن تحریم‌های ایران ندارد و تصمیم‌گیری در این مورد را به کنگره واگذار کرده است.

دونالد ترامپ، توافق برجام را «بدترین توافق موجود» یاد کرده و تهدید کرده بود که آمریکا از این توافق خارج خواهد شد. حزب جمهوریخواه در حال حاضر اکثریت مجلس نمایندگان را در اختیار دارد. در سنای آمریکا هم جمهوریخواهان در اکثریت هستند ولی برای هرگونه اعمال تحریم یا خروج از برجام، به همکاری سناتورهای دمکرات نیاز دارند.

سناتورهای دمکرات گفته‌اند حاضر به خروج از توافق اتمی با ایران نیستند. به گزارش رویترز، حتی نمایندگان دمکراتی که دو سال پیش مخالف برجام بودند، حالا حاضر به خروج از این توافق نیستند.

آقای ترامپ تهدید کرده که اگر قانونگذاران آمریکایی لحن سخت‌تری را به متن توافق برجام اضافه نکنند، از توافق خارج می‌شود. سناتور باب کورکر، نماینده جمهوریخواه و رییس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا حاضر نشد در مورد تهدید آقای ترامپ به خروج از توافق در صورت سخت‌تر نشدن لحن آن واکنش نشان دهد.

آقای کورکر به خبرنگاران گفت هفته گذشته به همران بن کاردن، سناتور دمکرات با مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ژنرال مک مستر دیدار کرد تا بررسی کنند که چه زبانی استفاده شود که هم نظر کاخ سفید را تایید کند و هم باعث رنجش متحدان (اروپایی) آمریکا نشود و فکر نکنند که آمریکا بدون توجه، تغییر مسیر داده است.

آقای کورکر حاضر نشد جزییات بیشتری از این دیدار را فاش کند.

سناتور کاردن گفته است از هرگونه تغییر در برجام که حمایت متحدان اروپایی را نداشته باشد، حمایت نمی‌کند. نمایندگان دمکرات می‌گویند هرچند تحریم‌ها علیه ایران به دلیل برنامه موشکی و نقض حقوق بشر باید اعمال شود، ولی تحریم‌های مرتبط با توافق اتمی باید کنار گذاشته شوند.

اینرا هم بخوانید

آزادی معلمان  بازداشت شده در تجمع روز معلم در تهران

🔴 آزادی معلمان  بازداشت شده در تجمع روز معلم در #تهران 🔸خوشبختانه آقایان #مهدیفراحیشاندیز و …