برنامه موشکی بالستیک عربستان برای بازدارندگی ایران

مجله آمریکایی «اینترنشنال پالیسی دایجست» در مقاله‌ای که روز گذشته در وبگاه خود منتشر کرد به توسعه برنامه موشک‌های بالستیک پادشاهی عربی سعودی و نگرانی جمهوری اسلامی ایران از این برنامه پرداخت در این مقاله که به قلم «فؤاد شهبازوف» نوشته شده از همکاری مستقیم چین با سعودی گفته و جویای پاسخی برای این پرسش شده که ریاض چگونه توانسته با کسب فنآوری در این زمینه تأسیسات موشکی خاص خود را بنا نهد.

به گزارش العربیه در این مقاله اشاره شده که هدف برنامه موشکی سعودی، خلق عامل بازدارند در برابر ایران و متحدانش از قبیل حوثی‌ها است که با برخورداری از حمایت طهران دست به حملات مکرر علیه اهدافی در خاک سعودی می‌زنند، در نتیجه این مساله باعث شده تا ریاض در قبال حساسیت‌های جهان نسبت به اهدافش در این زمینه اظهار بی‌اعتنایی کند.

به نوشته این مقاله، دلیل دیگر اين اقدام، سردی روابط سعودی با متحدان غربی‌اش است، به‌طوری‌که این مساله باعث شده تا ریاض دایره متحدان استراتژیک خود را گسترده‌تر کند.

تولید و آزمایش موشک‌های بالستیک

به نوشته «اینترنشنال پالیسی دایجست» با استناد به گزارش‌های سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، علیرغم تلاش‌های واشینگتن برای منع گسترش برنامه‌های موشکی در خاورمیانه، سعودی در حال توسعه برنامه موشکی بالستیک در خاک خود با همکاری چین است.

این مجله در ادامه افزود: « دولت ترامپ در ابتدا اعضای اصلی کنگره را در جریان اطلاعات درباره این تحول محرمانه قرار نداد. تصاویر ماهواره ای گرفته شده در ماه نوامبر نشان داد که یک کارخانه در پایگاهی موشکی واقع در نزدیکی شهر داوودمی در 230 کیلومتری غرب ریاض ایجاد شده است. به نظر می‌رسد که پایگاه نظامی موجود در اعماق کشور سعودی، احتمالا در حال آزمایش و چه بسا تولید موشک‌های بالستیک است.»

«اینترنشنال پالیسی دایجست» اضافه کرد «هنوز معلوم نیست که سعودی فنآوری ساخت چنین تأسیساتی را از کجا به دست آورده است. بر اساس گزارش‌ها، سعودی به شکل بسیار گسترده‌ای در حال توسعه برنامه موشکی بالستیک خود با استفاده از فنآوری چینی است. با این همه ریاض همه اتهامات مبنی بر راه‌اندازی یک پایگاه محرمانه برای موشک‌های بالستیک در خاک خود را تکذیب می‌کند.»

«موشک‌های بالستیک و جنگ‌افزار هسته‌ای»

به گفته این مجله «این سخن را نمی‌توان انکار کرد که هر کشوری اقدام به سرمایه‌گذاری فشرده در زمینه ساخت موشک‌های بالستیک کند، معمولا این امر در ارتباط با توجه زیاد آن کشور به جنگ‌افزار هسته‌ای خواهد بود.»

این مقاله در ادامه افزود: «سعودی از سال 2015 اعلام کرده که خواهان تولید انرژی هسته‌ای است، با این همه این کشور دارای نیروگاه هسته‌ای نیست. شایان ذکر است که سعودی اعلام کرده که طرحی برای تأسیس 16 نیروگاه هسته‌ای طی 20 آینده را در دست دارد. نخستین قرارداد در این باره در سال 2015 میان ریاض و مسکو به امضا رسید، در نتیجه شرکت روسی روساتوم اعلام کرد آماده است تا 16 واحد تولید انرژی را به قمیت 100 میلیارد دلار در سعودی بسازد.»

«اینترنشنال پالیسی دایجست» می‌گوید: «سعودی در نهایت در صدد گسترش سامانه‌های موشکی خود و دست‌یابی به جنگ‌افزار هسته‌ای است تا توان بازدارندگی در برابر ایران را به دست آورد، زیرا این کشور (ایران) تهدیدی حقیقی برای امنیت ملی سعودی است. لذا پادشاهی سعودی نسبت به آنچه جهان درباره اهدافش در اين رابطه می‌اندیشد بی‌اعتنا است. در واقع انجام مذاکره با چین در این زمینه به تصمیم ایالات متحده در سال 1987 میلادی مبنی بر ممنوعیت فروش سامانه‌های موشکی به سعودی باز می‌گردد.»

در ادامه این مقاله آمده است «از سال‌های نه چندان دور گذشته تاکنون سعودی بیش از پیش وضوح افزون‌تری در زمینه برنامه موشکی خود نشان می‌دهد. برای مثال سعودی در سال 2010 میلادی، یک مرکز تخصصی در امور دفاع موشکی در ریاض تأسیس کرد و بدین سان می‌خواهد تا تمایل خود به توان بازدارندگی را نشان داده و برای ایران در باره عواقب عدم توقف برنامه ویژه موشکی‌اش پیام بفرستند. از سوی دیگر گسترش برنامه محلی موشکی بالستیک به مثابه اقدامی بازدارنده از سوی سعودی در قبال حملات مکرر موشکی توسط شورشیان حوثی برخوردار از حمایت ایران در یمن است. بطوری‌که حمله موشکی اخیر شورشیان حوثی فرودگاه شهر أبها در جنوب سعودی را هدف قرار داد.»

برنامه موشکی و بحران در روابط سعودی و غرب

به نوشته این مجله آمریکایی: «در حقیقت یکی از دلایل دیگر در ورای برنامه موشکی بالستیک سعودی، وخیم شدن روابط ریاض با متحدان غربی‌اش است. به‌طوری‌که انتقادات گسترده کشورهای غربی از مقامات سعودی و دودلی آنها در تعمیق همکاری نظامی با پادشاهی سعودی، چه بسا ریاض را وادار کرد تا به دنبال “متحدان استراتژیک” تازه‌ای مانند چین، روسیه و پاکستان بگردد.»

این مقاله با اشاره به موضوع کشمکش میان رئیس‌جمهوری آمریکا و کنگره بر سر فروش اسلحه به ریاض نوشت: «برغم تلاش‌های کنگره برای توقف صادرات اسلحه به سعودی، دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا برای دور زدن قانونگذاران ایالات متحده، حالت فوق‌العاده اعلام کرد و فروش اسلحه به چند کشور از جمله پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی را به انجام رساند.»

در پایان مقاله‌ مجله آمریکایی «اینترنشنال پالیسی دایجست» چنین نتیجه‌گیری کرد: « ناآرامی ژئوپولیتیک کنونی در خاورمیانه، بازتابی از تنش در روابط میان کشورهای غربی و ایران در پی پایان گرفتن معامله هسته‌ای، حملات بدون وقفه نظامی در یمن و اهداف سعودی برای متوقف کردن نفوذ ایران در منطقه است.»العربیه

اینرا هم بخوانید

سخنگوی وزارت خارجه:دیپلماسی هرگز پایان نمی‌یابد، تماس‌های غیرمستقیم وجود دارد. عراقچی با عمان، قطر و دیگران در حال گفتگو است

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه حکومت به اسکای نیوز گفته که دیپلماسی هرگز پایان نمی‌یابد، …