کارگران معادن، اعتراضات، خواستها

اعتراضات کارگران معادن از آذر ۹۸ تا مرداد ۹۹

۲۶ آذر ۱۳۹۸- معدن چادرملو در یزد

تجمع اعتراضی کارگران پیمانکاری حاتمی در معدن چادرملو در اعتراض به وضعیت شغلی، نداشتن سرویس ایاب و ذهاب، اجرا نشدن طرح طبقه بندی مشاغل

۱ تا ۳ دیماه ۱۳۹۸- اعتصاب سه روزه ۳۰۰ نفر از کارگران معدن چادرملو و دادن مهلت یکماهه آنها به کارفرما

کارگران اعلام کردند که خاتمه موقت اعتراضات معدن منوط به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل بر اساس الزامات و بایدهای قانونی و نیز افزایش مزایای مزدی، همسانی مزایای مزدی با دیگر کارگران رسمی است. با حضور کارفرما در جمع کارگران معترض و وعده شفاهی به کارگران مبنی بر پیگیری مطالبات، کارگران به کار بازگشتند. قرار شد با حضور نماینده کارگران کمیته ای تشکیل شود که اشکالات طرح طبقه بندی مطرح و رفع شود.

پنجشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۸- معدن زغال سنگ همکار در کرمان

معدن همکار دولتی است و در اختیار دولت قرار دارد. زخمی شدن ۵ کارگر و مرگ یک نفر از آنها در اثر ریزش یکی از تونل ها. در این حادثه یک کارگر معدن به نام «مجتبی تقی زاده» جان خود را از دست داد. و چهار کارگر دیگر دچار شکستگی پا و کمر شدند.

جمعه ۲۰ دی ۱۳۹۸- معدن زغال سنگ برناکی، واحد البرز شرق

حادثه ریزش آوار در تونل معدن و زیر آوار ماندن دو کارگر معدن که پس از ساعتها تلاش همکارانشان نجات یافتند. دوماه قبل از آن نیز در همین معدن، دو کارگر در اثر ریزش آوار جان خود را از دست دادند. نبود امنیت جانی نگرانی هر روزه کارگران این معدن است.

دوم بهمن ماه ۹۸- معدن سنگ آهن چادرملو

تجمع اعتراضی کارگران معدن سنگ آهن چادرملو (پیمانکاری بهاوند باراد) در ارتباط با اخراج تعدادی از همکارانشان. کارگران این معدن در حمایت از بیکارسازی همکارانشان که کارفرما قرارداد کارشان را تمدید نکرده است، دست از کار کشیده و در محوطه شرکت تجمع کردند.

تعطیلی معدن چادرملو یزد

کارگران پیمانکاری بهاوند باراد، که بیش از ۲۰۰ نفر هستند، مجبور به تسویه حساب و بازگشت به خانه شدند. جلسه نماینده کارگران با پیمانکار در دفتر پروژه برگزار شد که نتیجه آن بسته شدن شرکت و پرداخت حقوق کارگران تا ماه آخر سال شد. کارگران به بیکار شدن خود اعتراض دارند و خواستار رسیدگی مسئولین به این موضوع هستند.

۵ بهمن ۱۳۹۸- معدن زغال سنگ نگین طبس

مرگ یک کارگر به نام «مصطفی افتخاری» بر اثر گیر کردن در میان سیم بوکسل دستگاههای کشنده واگن ها در تونل بدلیل نداشتن همکار دستیار در کنار اپراتور وینچ. اپراتور وینچ حین کار باید دستیار داشته باشد. کارفرما بدلیل صرفه جویی دستیاری در کنار اپراتور قرار نداده و نهادهای دولتی نیز چشمشان را بروی این اقدام ضد کارگری بسته اند.

۱ اسفند ۱۳۹۸- معدن سنگ آهن سنگان خواف

علی عطایی کارگر معدن سنگ آهن سنگان در حین کار توسط یک دستگاه لودر زیر گرفته شد و در دم جان باخت.

۱۹ اسفند ۱۳۹۸- کارگران معدن مس سرچشمه

اعتراض کارگران به تغییر شیفت های کاری در دوره کرونا

دو گروه «عادی کار» و «شیفتی» در معدن مشغول بکار هستند. بعد از شیوع کرونا تایم کاری عادی کارها تا ساعت۲ بعدازظهر شده اما برای گروه شیفتی، تغییری در ساعت کار انجام نشده است.  به علت تعداد بالای کارگران این واحد نگرانی های زیادی برای شیوع کرونا وجود دارد.

۱۹ اسفند ۱۳۹۸- معدن آق دره

کارگران معدن آق دره اعتراض خود را به عدم تغییر شیفت ها و ساعات کاری، عدم تخصیص محلولهای ضدعفونی کننده برای مصارف حفاظت فردی، حضور شش روز در هفته در محل کار با وجود کرونا، ارتباط زیاد کارگران با یکدیگر و نگرانی از خطر شیوع کرونا رسانه ای کردند.

اسفند ۱۳۹۸- معدن چادرملو، یزد

اجبار کارگران به ماندن ۱۰ روز در محل کار بدون حق خروج از مجتمع و سپس ۵ روز مرخصی. در واقع در طول ماه دو مرتبه مرخصی ۵ روزه دارند که  به خانه بروند. کارگران میگویند: به این تغییر روش کار اعتراض داریم. چه تضمینی هست که در این ده روز آلوده نشویم. باید همه امکانات بهداشت فردی را در اختیارمان بگذارند و رستوران و محل خواب را کاملا ضدعفونی کنند. پیش از این دو کارگر این واحد به کرونا مبتلا شدند که به بیمارستانهای یزد انتقال داده شدند، اما مدیر عامل مجتمع چادرملو اینرا تکذیب میکند و میگوید این اقدامات برای پیشگیری است و تاکنون مورد ابتلا نداشته ایم. کارگران نگران ابتلا به کرونا هستند بویژه که بیمه درمانی نیز ندارند.

هفتمین مرگ کارگر در معدن سرب و روی آلباغ، اسفراین، خراسان شمالی

مرگ کارگر به علت استنشاق گاز حاصل از وسایل گرمایش در چادر نصب شده در معدن.

در فصل سرما کارگران برداشت کننده در اطراف معدن چادر برپا میکنند و مستقر میشوند و با مساعد شدن هوا برای انتقال مواد معدنی برداشت شده، اقدام میکنند.

ضمنا این معدن پروانه برداشت نداشته و برداشتها بصورت غیر مجاز صورت گرفته است. با وجود غیر مجاز بودن کار در این معدن، نهادهای حکومتی در همدستی با کارفرما از بازرسی کار در این معدن خودداری کرده و تاکنون ۷ نفر جانشان را از دست داده اند.

اعتراضات و مشکلات مردم در ارتباط با معادن

معدن مس و طلای «سونگون»، بزرگترین معدن مس خاور میانه در شهرستان ورزقان آذربایجان شرقی است. مردمی که در همسایگی معدن زندگی میکنند به عدم اجرای تعهدات مالی معدن در قبال تخریب روستا، تخلفت وسیع مدیران معدن و همکاری مسئولان محلی و کشوری از امام جمعه تا نمایندگان مجلس و سازمان بازرسی کل و اطلاعات سپاه، وزرای صنعت از دوره خاتمی تا روحانی اعتراض دارند.

وعده های مسئولان در طول سی سال گذشته: مهاجرت کنید، برای شما در دره بوغازی خانه میسازیم، جوانانتان را استخدام میکنیم، به سالمندان حقوق بازنشستگی میدهیم. هیچکدام از این قولها عملی نشده و اهالی محل میگویند اعتراض که میکنیم میگویند مسئله را قومیتی نکنید و پلیس و یگان ویژه میفرستند.

معدن طلا اندریان (آستارگان) در ورزقان

کارفرمایان زمینهای مردم را برای ایجاد راههای دسترسی به معدن، با قیمت ارزان خریداری کردند. آب روستا را مسموم کردند، باغها خشک شده اند، حیوانات مردم تلف شده اند، اعتراض میکنند بازداشت میشوند و علیه شان پرونده سازی میکنند.

از سال۱۳۷۲ فعالیت اکتشافی در این معدن آغاز شده است. در سال۹۰ از سوی ایمیدرو«سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران» به یک شرکت گرجستانی واگذار شده است. این معدن۳۰ میلیون تن ذخیره قطعی سنگ طلا با عیار۵ درصد دارد.

دوشنبه ۴ فروردین ۱۳۹۹- اعتراض کارگران معدن گل گهر در سیرجان کرمان

در مجموعه معادن گل گهر سیرجان بیش از ۱۹ هزار کارگر اشتغال دارند. کارگران نگران وضعیت سلامت خود هستند. تعداد بالای افراد شاغل در آن، نگرانی از تماس نزدیک کارگران با یکدیگر در اتوبوسهای ایاب و ذهاب و عدم تعطیلی در ایام عید که شیوع کرونا شدت بیشتری گرفته بود، دلایل اعتراض کارگران بود.

کارگران شاغل در زیر مجموعه شرکت آرمان با تجمع در مقابل فرمانداری سیرجان اعتراض خود را نسبت به عدم تعطیلی معدن در ایام تعطیلات عید نوروز اعلام کردند.

۵ فروردین ۱۳۹۹- معدن ذغال سنگ طبس، خراسان جنوبی

روز پنجم فروردین کارگران و خانواده هایشان در اعتراض  به خطر شیوع گسترده ویروس کرونا

با توجه به محیط کار بسته در عمق زمین و تراکم کارگران در حین کار کارگران بشدت در معرض و ابتلا به آن دست به تجمع زدند.

۷ فروردین ۱۳۹۹- معدن مس سونگون

تجمع اعتراضی دراعتراض به عدم تعطیلی معدن در شرایط کرونایی و مبتلا شدن ۲۲ نفر از کارگران به کرونا و مرگ یک نفر از آنها

۲۱ فروردین ۱۳۹۹۷- معدن مس سونگون

تجمع اعتراضی دراعتراض به عدم تعطیلی معدن در شرایط کرونایی، مبتلا شدن ۲۲ نفر از کارگر به کرونا و مرگ یک نفر از آنها

۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹- معدن امین یار فاریاب

اعتصاب و تجمع اعتراضی ۲۰۰ نفر از کارگران در اعتراض به عدم پرداخت چهار ماه حقوق

یکم، پانزدهم و بیست و یکم اردیبهشت – اعتصاب ۳۰۰۰ کارگر معدن زغال سنگ کرمان

اوایل اردیبهشت کارگران معادن کرمان در سه شهر کوهبنان، رزن و راور مقابل فرمانداری و دفتر امام جمعه دست به تجمع اعتراضی زدند. پس از محقق نشدن وعده کارفرما و مسئولان کارگران بار دیگر روز۱۵ اردیبهشت در ساختمان شرکت زغال سنگ کرمان دست به تجمع زدند. کارگران مجددأ در ۲۱ اردیبهشت نیز اعتصاب کردند.

مطالبات کارگران معترض معدن زغال سنگ کرمان به این شرح است:

تآمین امنیت شغلی، افزایش دستمزد متناسب با نوع شغل ومیزان سختی کار، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل، اعمال ضریب شغلی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور، اعمال افزایش های سالیانه برای کارگران معادن زغال سنگ کرمان،اجرای قانون اضافه کار، مخالفت با واگذاری سهام شرکت و فروش زمینهای پشتوانه معدن یا شرکت، نگرانی از تبدیل شدن وضعیت شغلی آنها به کارگران «اجاره ای» توسط پیمانکاران جدید که سهام شرکت را میخرند.

۸ تا ۱۱ خرداد ۱۳۹۹- معدن کرومیت امین یار در شهرستان فاریاب

کارگران در روزهای بین ۸ تا ۱۱ خرداد چندین بار در مقابل فرمانداری فاریاب

دست به تجمع زدند و به عدم پرداخت حقوق و حق بیمه اعتراض کردند. پیش از این هم بارها کارگران معادن کرمان نسبت به حق و حقوقشان و بی توجهی مسئولان اعتراض کرده بودند.

۱۲ خرداد ۱۳۹۹- معدن مس چهار گنبد سیرجان

تجمع اعتراضی ۱۴۰ کارگر معدن مس چهارگنبد سیرجان مقابل استانداری کرمان در اعتراض به عدم پرداخت حقوق و مزایای از ابتدای سال جاری

۲ تیر۱۳۹۹- معدن مس چهار گنبد

تجمع اعتراضی کارگران مقابل اداره کار سیرجان

۷تیر ۱۳۹۹- امین یار فاریاب

تجمع و اعتصاب در معدن بدلیل وعده های توخالی کارفرما

۵ مرداد

 تجمع کارگران سیمان لوشان، در محدوده ورودی معدن سنگ آهک

اعتراض به عملی نشدن وعده بازگشت به کار از سوی مالک کارخانه با گذشت ۴سال.

از سال ۹۵ معدن سنگ آهک به همراه یک کارخانه باهمه تجهیزات به یک پیمانکار فروخته شده است که وی به شورای تأمین شهرستان رودبار و سهامدار سابق کارخانه تعهد داده بود همه آنها را استخدام کند.

۵ شهریور ۱۳۹۹- انفجار معدن«آق دربند» سرخس و کشته شدن دو کارگر این معدن

۳۰ درصد سهام این معدن به آستان قدس رضوی و۷۰ درصد به بخش خصوصی تعلق دارد.

خواستها و مطالبات کدامند؟

در شرایط کرونا مراکز مختلف برای پیشگیری از شیوع بیشتر کرونا تعطیل شدند، اما معادن از جمله مشاغلی بود که به فعالیت ادامه داد. دولت اعلام کرده است که پرداخت حق بیمه درشرایط مقابله با کرونا تنها در صورتی پرداخت میشود که شیوع آن سبب تعطیلی کسب و کار شده باشد. در غیر اینصورت تعطیلی معادن قانونی نخواهد بود. کارفرما حتی اسامی کارگران و مشخصاتشان را در اختیار بیمه قرار نداده است. کارگران از این وضعیت به تنگ آمده اند.

 عدم ایمنی محیط کار در معادن بیداد میکند اکنون بیماری کرونا نیز بر وخامت اوضاع افزوده است. کارگران معدن در بدترین شرایط بهداشتی و در ناامنی کامل زندگی میکنند.  کارفرماها حاضر به صرف گوشه ای از درآمد حاصل از استثمار کارگران برای ایمنی معادن نیستند. ارگان های دولتی هم همدست کارفرماها هستند و تاوانش را کارگران میدهند و هر سال تعداد زیادی از آنها سلامتی شان را و حتی جانشان را از دست میدهند. در چنین شرایطی است که کارگران در ازای کمترین مزد  و با فشار سنگین کاری سلامتی و جانشان نیز در خطر هر روزه قرار دارد.

در چند ساله اخیر معادن از جمله مراکز پر از اعتراض و مبارزه بوده است.  اعتراض علیه تعویق پرداخت دستمزدها، قراردادهای موقت کاری، عدم ایمنی محیط کار و سطح نازل حقوقها از جمله موضوعات اعتراضی معدنچینان بوده است.

باید دستمزد کارگران بموقع پرداخت شود. باید محیط های کار ایمن شوند و معادن  به بالاترین امکانات بهداشتی و ایمنی مجهز شوند. باید معدنچیان بخاطر خطر ابتلای آنان به بیماریهای ریوی و پوستی و دیگر امراض رایج در معادن تحت معاینات منظم و زمان بندی شده قرار گیرند،  باید استخدامها  دائمی شوند. و باید سطح دستمزد آنان در سطح داشتن یک زندگی انسانی افزایش یابد. از جمله امروز حرف کارگر، معلم، بازنشسته و.. اینست که اگر خط فقر ده میلیون است باید دستمزد ما نیز به بالاتر از این رقم افزایش یابد. یک گام مهم در مبارزات معدنچیان اینست که تلاش کنیم که این خواستها و مطالبات را به موضوع گفتمان همه کارگران معادن در سطح سراسری تبدیل کنیم. بکوشیم که درمان رایگان برای همه و تحصیل رایگان برای تمام کودکان را به لیست خواست های اعتراضی آنها  تبدیل کنیم.  و با چنین مطالباتی به سوی اعتصابات سراسری گام برداریم. بستر این اعتصابات فراهم است و باید به تدارکش رفت. استفاده از ابزار مدیای اجتماعی برای سازمانیابی و متحد شدن در سطح سراسری و در بستر آن شکل دادن به شورای هماهنگی اعتصابات یک قدم عملی در این راستاست.

آوا عدالت

کارگر کمونیست ٦٣٨

اینرا هم بخوانید

٢٥ نوامبر روز جهانی مبارزه برای محو خشونت علیه زن، خشونت علیه زنان کارگر

وقتی صحبت از خشونت علیه زن میشود اولین چیزی که به ذهن خطور میکند کتک …