هزینه ۳ میلیارد دلاری آذربایجان برای جلب سیاستمدارهای اروپایی

یورونیوز:هزینه ۳ میلیارد دلاری آذربایجان برای جلب سیاستمدارهای اروپایی

بر اساس آخرین گزارش نهاد «پروژه گزارش جنایت‌های سازمان‌یافته و فساد مالی» (OCCRP) جمهوری آذربایجان بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ سه میلیارد دلار برای جلب حمایت سیاستمداران و شخصیت های بانفوذ اروپایی خرج کرده است.

بر اساس این گزارش که با همکاری سه رسانه اروپایی دیگر انجام شده، بودجه اختصاص یافته برای جلب سیاستمداران از طریق یک منبع محرمانه تامین می‌شده است. به گزارش گاردین بخشی از این مبلغ به صورت غیر مستقیم و از طرف چند شرکت مستقر در بریتانیا پرداخت می‌شد که پس از مدتی منحل شدند.

اگرچه فهرست کامل کسانی که پول دریافت کرده‌اند روشن نیست اما چندین میلیون دلار برای جذب نمایندگان اروپایی از جمله نمایندگانی از آلمان و ایتالیا صرف شده که از طریق سازمان های غیردولتی آذربایجانی به آنان پرداخت شده است.

این نمایندگان متهمند که از نفوذ خود برای جلب نظر مثبت شورای اروپا نسبت به آذربایجان استفاده کرده‌اند. هیئتی از شورای اروپا در سال ۲۰۱۵ با اشاره به انتخابات پارلمانی جمهوری آذربایجان، آن را قدمی به سوی دموکراسی ارزیابی کرد. سال ۲۰۱۳ نیز نشست پارلمانی شورای اروپا تحت فشار نمایندگان مذکور انتقادهای وارده به این کشور را مردود دانست.

بر اساس تحقیقات منتشر شده شانزده هزار مورد انتقال پول به حساب هایی در سراسر دنیا صورت گرفته است.

لابی ها، خبرنگاران و سیاستمداران و شخصیت های موثر بازرگانی در لیست افراد مورد توجه مقام های آذربایجان بودند. کسانی که می توانستند افکار عمومی را به نفع این کشور تغییر دهند و مسایل حقوق بشری آن را بپوشانند.

سازمان خبرنگاران بدون مرز، آذربایجان را در ردیف ۱۶۲ از ۱۸۰ کشور در ارتباط با آزادی مطبوعات قرار داده است.

هم اکنون در دادگاهی درحومه پاریس شکایتی از طرف باکوعلیه دوتن از خبرنگاران فرانسوی مطرح است که در گزارشی که دو سال پیش تهیه و منتشر کردند آذربایجان را کشوری دیکتاتوری نامیدند و به بهانه دیدار رییس جمهوری وقت فرانسه، فرانسوا اولاند از تشریفات و مهمانی های حاکمان پرده برداشتند.

نهاد «پروژه گزارش جنایت‌های سازمان‌یافته و فساد مالی» پیش از این در گزارشی که در پایان سال ۲۰۱۲ منتشر کرده بود الهام علی‌اف، رییس جمهوری آذربایجان را در راس شخصیت هایی قرار داد که نامشان در موارد بزهکاری‌ و فساد مالی مطرح بوده است. نام افراد خانواده آقای علی‌اف نیز در ارتباط با صنایع سودآوری مانند ارتباطات، مواد معدنی و صنایع ساختمانی با معاملات دولتی درآمیخته بود.

 

—————-

رادیو فرانسه:”خاویار گیت”: حکومت آذربایجان ۸‚۲ میلیارد دلار برای جلب حمایت سیاستمداران اروپایی پرداخته است.

با آغاز به کار یک کمیته تحقیق و کارشناسی مستقل در استراستبورگ که در هفته جاری از سوی مجمع عمومی شورای اروپا مأمور تحقیق و رسیدگی به پرداخت ها و هدایای غیر قانونی حکومت جمهوری آذربایجان به برخی از سیاستمداران و نمایندگان پارلمان اروپایی شده، افتضاح “خاویار گیت” ابعاد تازه به خود گرفته است. انتشار اولین بخش از یک گزارش تحقیقی توسط کنسرسیومی از نشریات معتبر اروپایی، از جمله لوموند و گاردین برخی از ابعاد “خاویار گیت” را نشان می دهد. بر اساس این گزارش تحقیقی که “پروژه گزارش جنایت سازمان‌یافته و فساد مالی” نام گرفته است، نشریات اروپایی، رهبران جمهوری آذربایجان را متهم می کنند که میان سال های ۲۰١۲ و ۲۰١۴ برای حلب حمایت برخی از سیاستمداران اروپایی، خصوصاً اعضای شورای اروپای آنان را تطمیع کرده و برای خرید آرا و رویکرد مثبت آنان در باره جمهوری آذربایجان، مبلغی در حدود ۸‚۲ میلیارد دلار هزینه کرده است.

افتضاح فساد مالی که توسط برخی از رسانه ها “خاویار گیت” نام گرفته است، به ژانویه سال ۲۰۱۳ میلادی بر می گردد. بر اساس این نشریات، برخی از نمایندگان سابق پارلمان اروپا متهم شده اند که توسط حکومت جمهوری آذربایجان خریده شده بودند. آنان در ازای دریافت هدایا از سوی حکومت جمهوری آذربایجان به یک گزارش بسیار انتقادی که عملکرد حکومت آذربایجان را در باره وضعیت زندانیان سیاسی زیر پرسش برده، رأی منفی داده اند. این گزارش که تعجب محافل رسانه ای اروپایی را برانگیخته است، نشان می دهد که به صورت شگفت آوری اکثریت نمایندگان پارلمان اروپا این گزارش منفی در باره عملکرد حاکمیت جمهوری آذربایجان را رد کرده اند.

برخی از نمایندگان پارلمان اروپا در ازای حمایت و پشتیبانی خود از حکومت آذربایجان، هدایا و مزایای مختلفی را از جمله بسته های خاویار، قالی دست بافت، و اقامت مجانی در هتل های لوکس دریافت کرده اند.

خبرگزاری فرانسه گزارش میدهد که اعضای این کمیته تحقیق و کارشناسی مستقل که عبارتند از: ژان-لویی بروگیِر، قاضی فرانسوی، نیکلا براتزا، رئیس پیشین دیوان اروپایی حقوق بشر و حقوقدان سوئدی، الیزابت فورا، تحقیقات و بررسی های خود را از روز دو شنبه این هفته در این باره و به صورت کاملاً محرمانه آغاز کرده اند.

خبرگزاری فرانسه روز سه شنبه، ۵ سپتامبر برای اخذ اطلاعات با ژان-لویی بروگیِر، عضو این کمیته مستقل تحقیق تماس گرفته است. این قاضی فرانسوی ضمن خودداری از دادن هرگونه اطلاعی در باره این پرونده، به خبرگزاری فرانسه گفته که کار تحقیق این کمیته بر اساس موازین کاملاً محرمانه انجام می شود. وی همچنین تصریح کرده است که اعتبار تحقیقات بررسی های این کمیته مستقل به این موضوع، بستگی تام دارد.

روزنامه لوموند فرانسه می نویسد که نتایج تحقیق این کمیته مستقل در پایان سال میلادی جاری انتشار خواهد یافت. در تماس با ژان-لویی بروگیِر، وی نیز این موضوع را تأیید کرده است.

مجمع عمومی شورای اروپا از ۳۲۴ نماینده پارلمان های اروپایی تشکیل می شود که از ۴۷ کشور اروپایی می آیند. این مجمع چهار بار در سال تشکیل جلسه می دهد.

درگزارش نشریات اروپایی آمده که منبع پول دقیقا روشن نیست اما “شواهد بسیاری از ارتباط آن با خانواده رییس جمهور آذربایجان الهام علی‌اف وجود دارد.”

یکی از بانک‌های مطرح اروپا، بانک “دانسکه” دانمارک که پرداخت به چهار شرکت ثبت شده در بریتانیا را از طریق شعبه‌اش در استونی انجام می‌داده، پذیرفته که در تشخیص این پرداخت‌های مشکوک دقت کافی نکرده است.

دولت آذربایجان فعلا واکنشی به انتشار این گزارش نشان نداده است.

یاد آور می شویم که در زمانی که پرداخت این پول‌ها انجام گرفته، دولت آذربایجان از سوی سازمان های حقوق بشری و سازمان های شفافیت، به فساد مالی سیستماتیک، دستکاری در انتخابات و زندانی کردن سیاستمداران مخالف، فعالان حقوق بشر و روزنامه‌نگاران متهم شده است.

اینرا هم بخوانید

کارت سوخت۳۰ میلیون تومانی و تجمع کامیونداران در اعتراض به سهمیه سوخت در تهران

کارت سوخت۳۰ میلیون تومانی و تجمع کامیونداران در اعتراض به سهمیه سوخت در تهران.وب‌سایت «اقتصاد …